Domein
Categorie

Nederlands eerste FIWARE Lab is open

Op donderdag 23 september, tijdens Smart Cities 2015, heeft de Burgemeester van Amersfoort, de heer Bolsius, het eerste Nederlandse FIWARE Lab officieel geopend. FIWARE Lab NL is dé plek voor ontwikkelaars die willen experimenteren met nieuwe toepassingen.

In het FIWARE Lab NL kunnen ontwikkelaars gratis gebruikmaken van datacenter-faciliteiten en de voor FIWARE beschikbare standaard bouwstenen. Door de beschikbaarheid van deze elementen op één plek en in één taal - FIWARE - wordt de ontwikkeltijd van nieuwe apps en toepassingen aanzienlijk verkort. Een consortium van private partijen, ondersteund door Economic Board Utrecht (EBU) en de provincie Utrecht, heeft het initiatief genomen om het FIWARE Lab NL te openen. Hiermee treedt Nederland in de voetsporen van landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Wat is FIWARE?

‘FIWARE (Future Internet), een EU-initiatief van Neelie Kroes, is ‘een platform dat het makkelijker maakt om smart applicaties te ontwikkelen door de integratie van een aantal technologieën’, legt chief architect Juanjo Hierro uit. ‘Deze apps verbeteren processen en leiden tot meer “intelligent gedrag” van eindgebruikers en automatisering van taken. Daarom noemen wij ze smart applicaties. Een deel van de informatie die ze aanboren, is afkomstig van sensoren – het zogenoemde Internet of Things dat een belangrijke rol speelt in de verregaande digitalisering die momenteel plaatsvindt.’

Vergelijk het met LEGO: de blokjes zijn er in alle vormen en maten, maar door bepaalde generieke eigenschappen kunnen ze met elkaar communiceren en samen bouwwerken vormen. Hetzelfde geldt voor FIWARE: uiteenlopende apps spreken dezelfde taal, waardoor ze elkaar kunnen versterken. Hierro: ‘Want waarom zouden de applicaties voor de ene stad niet ook in andere steden kunnen werken?’

Fysiek FIWARE Lab NL

Waar FIWARE Labs doorgaans online platforms zijn, voegt het Nederlandse Lab hier de fysieke component aan toe. Zo worden regelmatig fysieke bijeenkomsten georganiseerd waar developers, gemeenten en andere geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten en face-2-face tot digitale oplossingen kunnen komen. In de komende maanden vinden drie gratis thematische meetups plaats om developers en gemeenten kennis te laten maken met de mogelijkheden van FIWARE in de praktijk. Kijk op www.fiware-lab.nl voor de agenda. Ook aanmeldingen voor het Lab kunnen via deze website lopen.  

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018