Domeinen
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Initiatief
Categorie

NOM & Levensloopflexibel: een kansrijke combinatie

Op woensdag 8 februari kwamen onder meer bouw- en installatiebedrijven, corporaties, gemeenten, zorgorganisaties en verenigingen van eigenaren samen tijdens de Get Connected ‘Wijkgerichte aanpak: Groen & Gezond wonen’. Geïnspireerd door de Bouwbeurs die gelijktijdig plaatsvond in de Jaarbeurs, kwam vraag en aanbod bij elkaar om vervolgstappen te maken als het gaat om een gecombineerde aanpak van nul-op-de-meter (NOM) en levensloopflexibel wonen.

Dagvoorzitter Gert-Jan Jansen wist al in de opening de eerste matches te leggen. Zo gaf Marion Overberg van de gemeente Utrecht aan op zoek te zijn naar aanbieders die proposities willen en kunnen invullen. Hierop reageerde VolkerWessels dat zij graag in co-creatie met de gemeente aan een ‘healing environment’ zouden willen werkenOok On(t)roerend Goed ziet dit wel zitten.

Haico van Nunen, lector Duurzame Renovatie Hogeschool Rotterdam en adviseur duurzaam voorraadbeheer BouwhulpGroep, nam de aanwezigen mee in de trends en ontwikkelingen als het gaat om NOM en levensloopflexibel. Hierbij stipte hij onder meer het belang van renovatie van de bestaande woningvoorraad aan. Volgens Van Nunen ligt de grootste kans voor duurzame opschaling op dit moment in het zichtbaar maken van het aanbod. Particulieren moeten inzichtelijk hebben welke mogelijkheden er zijn. Vaak willen ze wel, maar is de aanbieder te reactief.

Tegelijkertijd is hier een belangrijk onderdeel weggelegd voor bewustwording; bewoners meenemen in het proces. De keynote van Niels Götz, marketingpsycholoog, prikkelde de aanwezigen aan de hand van diverse psychologische modellen na te denken over wat de mens nu écht drijft. Drie tips van Götz:

  • Spreek de doelgroep breder aan, spreek bijvoorbeeld over prettig en comfortabel wonen;
  • Zoek partners waar de doelgroep al een emotionele band mee heeft en/of die ze al kent.
  • Vergeet de zaken die vrouwen belangrijk  vinden niet; zij hebben vaak een doorslaggevende stem als het gaat om beslissingen aangaande het huis.

Download hier de presentatie van Niels Götz.

Aan de slag: 4 casussen met vraag & aanbod

Voor vier casussen zijn vraag en aanbod rond de tafel gegaan om tot concrete tips en vervolgafspraken te komen. Per sessie kunt u hieronder een samenvatting downloaden van de casus, met daarin de uitgekomen tips, actiepunten voor vervolg en presentaties.

Contact

Wilt u betrokken zijn bij het vervolg en de uitwerking van bijvoorbeeld bovenstaande casussen? Mail dan naar irene.tendam@economicboardutrecht.nl of jelle.vanderweijde@economicboardutrecht.nl

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256