Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Initiatief
Categorie

'Nul-op-de-meter' marktintroductiefonds

De ambitie van 50.000 ‘nul-op-de-meter’ woningen in 2020 wordt omarmd door Utrechtse ondernemers, wetenschappers, woningcorporaties, politici en afgevaardigden van maatschappelijke organisaties. Het nieuwe ‘nul-op-de-meter’ marktintroductiefonds (NOM-MIF), tot stand gekomen dankzij inzet van diverse Utrechtse gemeentes, prikkelt aanbieders om koopwoningen te renoveren, waardoor zij concepten in praktijk kunnen toepassen en verbeteren.

Eind 2017 moet ‘nul-op-de-meter’ de standaard zijn voor renovatie van de bestaande bouw, om bovenstaande ambitie van het ‘nul-op-de-meter’ programma, onderdeel van de regionale energieagenda, te realiseren. Hierdoor wordt exponentiële groei mogelijk van het aantal ‘nul-op-de-meter’ woningen, comfortabele en mooiere huizen zonder energiekosten en gefinancierd door de huidige energierekening.

Eén van de uitdagingen die op 10 september 2014 tijdens de Get Connected ‘Nul-op-de-meter’ naar voren kwam, was de nu nog financieel onrendabele top voor ‘nul-op-de-meter’ woningen. De verwachting is dat kosten voor de ‘nul-op-de-meter’ oplossing bij voldoende toepassen tot € 45.000,- kunnen worden teruggebracht, voor particuliere rijwoningen uit de periode 1950-1980.

Eind 2017 moet ‘nul-op-de-meter’ de standaard zijn voor renovatie van de bestaande bouw.

Wat houdt het ‘nul-op-de-meter’ marktintroductiefonds in?

Het NOM-MIF is bedoeld voor (consortia van) ondernemingen die zich primair richten op het verbouwen of renoveren van woningen. Via het NOM-MIF kunnen deze ondernemers aanspraak maken op subsidie bij het realiseren van ‘nul-op-de-meter’ voorbeeldwoningen. Voor de renovatie van één voorbeeldwoning kunnen de ondernemers €7.500,- ontvangen via de uitvoeringsverordening van de EBU, op voorwaarde dat ze daarbij nog twee voorbeeldwoningen realiseren op eigen kracht. Doen ze dit binnen één van de deelnemende gemeentes, dan kan dit bedrag verhoogd worden met nog eens €7.500,- namens die gemeente. De deelnemende gemeenten op dit moment zijn:

  • gemeente Utrecht: € 60.000;
  • gemeente Woerden: € 30.000;
  • gemeente De Bilt: € 15.000;
  • gemeente Houten: € 15.000;
  • gemeente Wijk bij Duurstede: € 15.000;
  • gemeente Zeist: € 15.000;
  • gemeente Bunnik: € 7.500;
  • gemeente Nieuwegein: € 7.500;
  • gemeente Stichtse Vecht: € 7.500.

De aanvraag tot subsidie kan door de ondernemers worden ingediend tot en met 31 december 2016.

Doet uw gemeente al mee?

De totstandkoming van het NOM-MIF is een prachtig resultaat. Door gezamenlijk als regio aanbieders hiermee te prikkelen, ontstaat volume. De voorbeeldwoningen geven marktpartijen een impuls voor verdere industrialisatie van beschikbare bouwconcepten.

In het najaar stellen we het fonds opnieuw open voor een inschrijfronde van gemeentelijke bijdragen, zodat ook uw gemeente aan kan haken. Ook is het dan mogelijk bij te storten, zodra u zicht heeft op de budgetten van 2016. Wilt u meedoen of meer weten over het programma? Neem dan contact op!

Verdient u het podium?

Het NOM-MIF is nu geopend voor inschrijving. Heeft u in uw gemeente woningeigenaren die hun woning ‘nul-op-de-meter’ willen maken en bouwers die dit kunnen realiseren? Neem dan contact op! U bent als gemeente samen met de woningeigenaren (met een getekende intentieverklaring) van harte welkom op ons podium op 9 oktober, tijdens de Get Connected.

* Deze blog is onderdeel van de nieuwsbrief voor burgemeesters, wethouders en raadsleden van alle deelgemeenten in de provincie Utrecht. De nieuwsbrief is verschenen in augustus 2015.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256