
Toch neemt het niet weg dat de coronapandemie zorgt voor terughoudendheid bij buitenlandse bedrijven. Dit valt bijvoorbeeld op in de verhouding nieuw gevestigde bedrijven versus uitbreiding van bestaande bedrijven: zes van de negentien investeringsprojecten betroffen uitbreidingsplannen van al in de regio gevestigde bedrijven, al dan niet op een nieuwe locatie. Een stijging ten opzichte van vorige jaren. Voor dit jaar wordt door de voortdurende pandemie een daling in het aantal projecten en banen verwacht.
Andersom zijn er ondanks de coronacrisis nog steeds ondernemers uit de regio Utrecht die in 2020 hard hebben gewerkt om hun internationale ambities te bereiken. De ROM Utrecht Region kan ze daarbij helpen en deze ondernemers weten de ROM steeds beter te vinden. In 2020 heeft de ROM bijna 200. Bedrijven geholpen bij hun exportplannen. Ook dat levert banen op in de regio Utrecht.
ROM Utrecht Region
Het is voor het eerst dat de internationale resultaten gepresenteerd worden door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Utrecht Region. Bij de ROM zijn de activiteiten van de regionale overheden op het gebied van internationale bedrijvigheid gebundeld. Daarnaast richt de ROM zich op het investeren in startups, scale-ups en het innovatieve MKB, op ondersteuning van jonge ondernemers en het bouwen netwerken en consortia, met als doel economische structuurversterking. De ROM is onderdeel van het Invest in Holland netwerk, waarin wordt samengewerkt met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de andere ROMs om buitenlandse bedrijven naar Nederland aan te trekken.
Door die bundeling is er meer slagkracht om buitenlandse bedrijven naar de regio te halen en Utrechtse ondernemers te helpen bij hun exportambities. En die slagkracht zal de komende tijd hard nodig zijn. Om banen te blijven creëren, om sneller uit de crisis te komen, maar ook om ervoor te zorgen dat onze al sterkte sectoren nog sterker worden.