Domein

Ondernemers positief, personeelstekort loopt op

De economische barometer van de EBU is weer geüpdatet met nieuwe cijfers voor de omzetverwachting en vacatures (op basis van de conjunctuurenquête van CBS, VNO-NCW, MKB-Nederland, en EIB).

In het tweede kwartaal van 2017 zijn de ondernemers in de provincie Utrecht per saldo positiever over de verwachte omzetontwikkeling van de komende drie maanden, van 5,9% naar 29,5%. Daarmee zijn Utrechtse ondernemers iets positiever gestemd dan het Nederlands gemiddelde. Met dit positieve vooruitzicht stijgt ook de behoefte aan gekwalificeerd personeel. Ondernemers in de provincie Utrecht lopen daarbij vaker tegen personeelstekort als belemmering aan dan in de rest van Nederland: in Utrecht meldt een op de zeven ondernemers dit als belemmering voor groei, in Nederland is dat gemiddeld een op de tien. Dit knelpunt is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd (van 4,8% naar 13,6%). De informatie- en communicatiesector (voornamelijk ICT) kent daarbij de meest ernstige personeelstekorten.

Zowel het aantal nieuwe vacatures als de openstaande vacatures zijn de regio Utrecht in april gestegen. Het aantal openstaande vacatures steeg van 7.200 in maart naar 11.900 in april. In de arbeidsmarktregio’s midden-Utrecht en Amersfoort werden in april bij elkaar 21.000 nieuwe vacatures gemeld.

Joey Horst

Joey Horst is binnen Economic Board Utrecht verantwoordelijk voor onderzoek en business intelligence.