Domein
Categorie

Oryx: sensor based verbeteren van sportprestaties, revalidatie en valpreventie

Het mobiele looplaboratorium Oryx spoort snel en eenvoudig de oorzaak op van tal van lichamelijke klachten. Het profiel dat ontstaat dient als uitgangspunt voor de oplossing van de klachten. Maar het kan meer: voor ouderen kan Oryx worden ingezet om vallen te voorkomen. Een van de twee oprichters, Marcel Tiggelman, neemt ons mee naar het ontstaan van Oryx en wat de ambities van het bedrijf zijn.

Eigen klachten als startpunt

Toen ik medeoprichter Marjolein van Koningsveld voor het eerst ontmoette kon zij door zware rugklachten nauwelijks nog lopen. En ook ik was in die tijd arbeidsongeschikt door verschillende knieoperaties. We wilden daar samen een oplossing voor vinden en kwamen in eerste instantie uit bij een bewegingsanalysesysteem voor paarden. Dat gaf al veel inzichten en richting voor het oplossen van problemen. Maar we wilden meer. Nadat we al enkele jaren een tool in handen hadden om bewegingsanalyses te maken, waarmee we als een rondreizend circus door Nederland gingen, hebben we besloten om zelf te gaan ontwikkelen. Oryx is dus echt vanuit een concrete vraag ontstaan, niet vanuit een technologie”.

Naar een betaalbaar en mobiel systeem

We ontwikkelen nu een sensor based systeem met een tablet en sensoren, die je bijvoorbeeld op je been en bekken bevestigt. Dat is echt een verschil met de systemen die nu in revalidatiecentra gebruikt worden. Die bestaan vaak uit grote camera’s, plakkers en loopbanden. Dat zijn dure systemen en locatie gebonden. Wij maken een betaalbaar en mobiel systeem, waarmee mensen beter en sneller revalideren en waarmee we ook de voortgang kunnen monitoren”.

Niet alleen revalidatie, ook sport en valpreventie

We zijn niet alleen actief in revalidatie. Ook kunnen we sportprestaties verbeteren en zorgen dat ouderen niet meer vallen. Vallen kan bij ouderen veel leed veroorzaken. En er komen steeds meer ouderen, die ook nog eens langer thuis blijven wonen. Allemaal met een verhoogd risico op vallen. Daar willen we iets aan doen. Dat is onze stip op de horizon. Maar voordat zorgverzekeraars dat vergoeden, is een heel validatieproces nodig. Daarvoor hebben we nu wel Europese subsidie gekregen, maar het blijft een kwestie van een lange adem. In de tussentijd proberen we het bedrijf ook levend te houden. Door ook in de sport actief te zijn, zijn we niet afhankelijk van zorgverzekeraars, maar kunnen we privaat geld gebruiken voor de verdere ontwikkeling”.

Nationale Zorginnovatieprijs 2019

Op dit moment is naamsbekendheid voor ons erg belangrijk. En dat gaat heel goed. We waren één van genomineerden voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs en dat heeft ons geholpen, toen raakten we echt on a roll. En op de Sustainable Healthcare Challenge kwamen we mensen tegen die ons verder hielpen om ons verhaal op verschillende plekken te mogen doen. Zo staan we van 12 tot en met 14 maart in de Jaarbeurs tijdens Zorg & ICT”.

Oryx is met de valpreventie voor ouderen de inzending namens regio Utrecht voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2019. Er zal een vakjury zijn, maar ook het publiek kan op deze innovatie stemmen. 

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548