Domein
Thema
  • Circulaire economie
Categorie

Paperfoam: duurzame verpakkingen

Verpakkingen op basis van aardappelzetmeel en cellulosevezels

Verpakkingsmateriaal kan vaak veel duurzamer. Zowel de vraag van klanten om minder plastic als strengere wetgeving vragen om nog meer duurzame oplossingen.  Paperfoam maakt al sinds 2000 allerlei verpakkingen van aardappelzetmeel en cellulosevezels uit duurzaam geteelde bomen en (eenjarige) gewassen. Deze verpakkingen worden gemaakt voor elektronica, cosmetica, medische producten en droge voeding.

Het meest duurzame verpakkingsmateriaal

“We maken het meest duurzame verpakkingsmateriaal”, steekt CEO Mark Geerts enthousiast van wal als hem gevraagd wordt naar zijn bedrijf Paperfoam. “Het is duurzaam wat carbon footprint betreft, want van oorsprong tot productie is de CO2 uitstoot lager dan elk ander verpakkingsmateriaal, het is papier recyclebaar en composteerbaar”. Neem de duurzame eierdozen van Rondeel bij Albert Heijn of de Kipster eieren bij de Lidl. Deze worden gemaakt door Paperfoam.

Voortdurende innovatie en nieuwe vezels

Het bedrijf is al jaren bezig, maar nog voortdurend aan het innoveren. Geerts: “Bij elektronica is wit, ingegeven door Apple, de modekleur. Verpakkingen moeten dus ook wit zijn. En dat vraagt om schone grondstoffen. Er komen daarnaast vragen binnen, zoals: kunnen jullie iets met hennepvezels, brandnetels, bamboe?” Ook aanbieders van vezels kloppen regelmatig aan bij het bedrijf. Soms blijken die vezels –nog- niet in de juiste vorm beschikbaar voor Paperfoam om te verwerken, maar zo wordt er wel steeds gekeken naar andere mogelijkheden. Een mooi voorbeeld van wat nu nog niet verwerkt wordt, zijn vezels van suikerbiet. Dat wordt nat aangeboden. Vervoer is daardoor duurder, en het moet gedroogd worden. Maar wie doet dat op dit moment? Als vraag toeneemt, is drogen wellicht ook een markt waar een partij in springt.

Vraag neemt toe, prijs daalt

Geerts is niet bang dat de vraag stagneert: “Er komt steeds meer vraag naar duurzame verpakkingsmaterialen en er zijn steeds meer projecten die agrogrondstoffen willen verwaarden. De vraag wordt gestimuleerd door verschillende factoren. De consumenten die de verpakte producten kopen, willen bijvoorbeeld af van  plastic soep en vragen of eisen van de leverancier minder belastende verpakkingen. Geerts: “Maar ook steeds strengere wetgeving zorgt voor meer vraag. In die wetgeving is echter nog veel te gebeuren. Het is niet houdbaar wat we nu doen. Als we de Parijs-afspraken willen halen, zijn nog strengere regels nodig. In San Francisco is piepschuim bijvoorbeeld al verboden, voor drinkbekers. Bedrijven in Europa denken op dit moment al steeds meer na over: wat als wetgeving in Nederland ook strenger wordt? Daarop anticiperen ze en gaan op zoek naar duurzaam verpakkingsmateriaal. En gelukkig zijn er alternatieven en wij zijn daar één van”.

Soms is een relatief hoge prijs een afweging om niet te kiezen voor een duurzame verpakking. Geerts: “Nu nog wel. Afgelopen jaren is de prijs al flink gezakt en in de toekomst zal de prijs nog verder dalen. Simpelweg doordat de vraag en het aanbod toenemen. Schaalgrootte helpt met dit soort zaken”. Duurzame verpakkingen passen bij sommige merken en producten ook beter, volgens Geerts: ”Bij het allergoedkoopste ei past een duurdere verpakking niet, bij een eco, bio of bijzonder ei wel”.

Uitbreiding

Paperfoam heeft op dit moment 75 mensen aan het werk in Nederland en in de VS staat een fabriek, waar nog eens 40 man werkt. In Maleisië en China wordt ook door ongeveer 200 mensen gewerkt aan de productie van de duurzame verpakkingen. Paperfoam maakt op dit moment stappen om uit te breiden in de medische sector en daarnaast kijkt het bedrijf naar voedingssector. Geerts: “Daarvoor moeten soms nog eigenschappen worden aangepast, maar het is net als de medische sector een grote en interessante markt”.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio (Healthy Urban Living). Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de

Healthy Urban Living initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256