Domein
Categorie

Physitrack Utrechtse nominatie landelijke Zorginnovatieprijs 2017

Tijdens Scaling Up Health, een Health Tuesday van U CREATE, op dinsdag 28 februari 2017 is bekend geworden dat Physitrack de regionale inzending wordt voor de landelijke Zorginnovatieprijs 2017. Frank van Zon, Country Director Netherlands van Physitrack: “Ik ben vereerd dat we onze Utrechtse regio mogen gaan vertegenwoordigen in de finale!”

Van Zon: “Onder de andere genomineerden zag ik bedrijven die een goede businesscase hebben staan en waarvan ik zelf ook op korte termijn een implementatie zie in de gezondheidszorg. Het was dus absoluut spannend of we met Physitrack door mochten naar de volgende ronde. Ik verwacht dat we in de finale vanuit de andere regio's stevige concurrentie gaan krijgen. We moeten ons maximaal voorbereiden om de jury volgende week te overtuigen dat Physitrack deze nationale prijs verdient!”

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve onderneming in de scale-up fase als het gaat om zorginnovaties. De landelijke finale vindt plaats op 9 maart, tijdens het Health Valley Event. Gelle Klein Ikkink, programmadirecteur Innovatie en Zorgvernieuwing bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zal daar bekendmaken welke innovatie met de publieksprijs 15.000 euro naar huis gaat. Met dit prijzengeld kan de winnende innovatie een volgende stap zetten in de ontwikkeling van zijn bedrijf. 

Orthopedische oefeningen in het digitale tijdperk

Physitrack (gesteund door Apple) loodst orthopedische oefeningen het digitale tijdperk in. Met Physitrack is het mogelijk via videochat een diagnose te stellen, een op maat gemaakt programma te maken en op afstand patiënten te monitoren. Wereldwijd wordt deze innovatie al door 20.000 fysiotherapeuten ingezet.

"Anno 2017 gebeurt het nog te veel dat fysiotherapeuten eigenlijk geen flauw idee hebben wat patiënten thuis doen en dat patiënten een stukje papier meekrijgen met wat tekeningen en mondelinge voorlichting in plaats van gedegen ondersteuning voor thuis. Dit staat zowel een goede zorgverlening vanuit de fysiotherapeut als een effectieve revalidatie en zelfmanagement van de patiënt in de weg. Wij willen ervoor zorgen dat zowel fysiotherapeut als patiënt de mogelijkheid heeft contact te houden en patiënten goed ondersteund worden, zowel met heldere voorlichting als oefeningen en de mogelijkheid om vragenlijsten op afstand af te nemen. Met Physitrack willen wij de fysiotherapie naar het digitale tijdperk brengen”, aldus Van Zon.

Patiënt en zorgverlener dichter bij elkaar door technologie

De regionale jury bestond uit Inez Teunissen (Startup Utrecht), Oscar Schoots (Utrecht Holdings), Jelle van der Weijden (Economic Board Utrecht) en Paul Pelsmaeker (Stichting Digitale Zorg). Teunissen over Physitrack: “Als jury geloven we erin dat Physitrack in staat is het behandelproces bij fysiotherapeuten op een positieve manier te veranderen en de patiënt en zorgverlener dichter bij elkaar te brengen door middel van nieuwe technologie. Ook geloven we dat het product uitbreidbaarheid is naar andere zorgmarkten, zowel nationaal als internationaal, en dat Physitrack data kan verzamelen die zorg- en behandeltrajecten kan verbeteren. We hopen dat het voor Physitrack met deze nominatie gemakkelijker wordt om de Nederlandse markt te kunnen betreden met een duurzaam verdienmodel.”

Andere genomineerden waren De Virtuele Patiënt, SleepCareJouw OmgevingGuidingtubeUitlegservice bij labuitslagenKlikikABCDate.nlMikzo en Improve. Active Cues sleepte met de Tovertafel de wildcard in de wacht. Hiermee maken ze nog kans om één van de tien genomineerden te worden voor de landelijke prijs.

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548