Domein
Categorie

Provincie Utrecht economische topregio in Europa

De provincie Utrecht scoort – ex aequo met de regio Londen – een tweede plaats van 268 Europese regio’s als het gaat om concurrentiekracht. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Europese Regional Competitiveness Index. Utrecht doet het met name goed op factoren als werkgerelateerde opleidingen, macro-economische stabiliteit, en (digitale) infrastructuur.

Utrecht hoort met Noord-Holland (incl. Flevoland) (#9), Zuid-Holland (#14), Noord-Brabant (#20) en Gelderland (#21) tot de top 25 van Europese regio’s. De regio Stockholm staat op de eerste plaats, met hogere scores op o.a. gezondheid, hoger onderwijs en innovatie.

Met de tweede plaats handhaafde de regio Utrecht haar positie. In de edities uit 2010 en 2013 van de Regional Competitiveness Index stond Utrecht nog op de eerste plaats. In 2016 moest de regio die positie afstaan aan de regio Londen.  Stockholm bekleedde toen de vierde plaats. De regio Stockholm heeft zichzelf dus op een aantal thema’s weten te verbeteren. Tevens viel een aantal nieuwe indicatoren (zoals de gelijkheid van man en vrouw op de arbeidsmarkt) positief uit voor de Zweedse hoofdstad.

Lees hier de onderzoeksflits die gemeente Utrecht opstelde naar aanleiding van de Regional Competitiveness Index.

EBU Research nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden van onderzoeken, economische cijfers over de regio Utrecht en meer? Schrijf u dan in voor de EBU Research nieuwsbrief

Joey Horst

Joey Horst is binnen Economic Board Utrecht verantwoordelijk voor onderzoek en business intelligence.