Domein
Categorie

Psynet: zorg deel je samen

De Nederlandse gezondheidszorg is in handen van goedopgeleide professionals. Maar de processen zijn niet altijd zo ingericht dat er optimale zorg geleverd kan worden. Dat geldt ook voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Vanuit Utrecht wordt gewerkt aan een oplossing om de GGZ efficiënter en beter te maken. Zes samenwerkende partijen uit de regio Utrecht willen dat voor elkaar krijgen met Psynet; een digitaal platform. Daarmee kunnen mensen met psychische problemen én hun zorgverleners op een makkelijke en veilige manier met elkaar communiceren.

De ggz moet en kan beter

Elisabeth Vonk, projectleider Psynet, is vanaf het begin betrokken bij Psynet: “Ik werkte al 10 jaar als maatschappelijk werker bij het UMCU en hoe hard mijn collega’s en ik ook werkten om psychiatrische patiënten te helpen, we zagen veel mensen toch steeds weer terugkomen. Dat moest anders kunnen. Daarom besloten we met enkele partijen in de regio Utrecht samen te werken. Inmiddels hebben we een digitale oplossing gerealiseerd, waarin het netwerk rondom degene met psychische problemen verbonden wordt. Netwerkzorg dus”. 

Samenwerking voor betere, efficiëntere (en daarmee goedkopere) zorg

De partijen die het initiatief namen zijn: Altrecht, UMCU Hersencentrum, Buurtteams Utrecht (Incluzio), Lister, Huisartsen Utrecht Stad (HUS) en de gemeente Utrecht. Zij hebben allemaal betere en efficiëntere zorg binnen de ggz als doel. Vonk: “Je ziet door het gebruik van Psynet betere zorgafstemming tussen huisartsen, psychiaters en wijkteams. Dat is belangrijk. Nu zie je dat sommige tijdrovende processen, zoals indicatiestellingen, door verschillende zorgverleners worden opgepakt voor dezelfde patiënt. Simpelweg, omdat ze het niet van elkaar weten. Dat kan worden voorkomen door Psynet.”. En dit soort efficiëntie zorgt voor meer betaalbare zorg.

Mensen krijgen meer regie over hun zorg

Mensen met psychische problemen krijgen door Psynet meer overzicht. Ze weten wie wat doet en dat geeft in veel gevallen veel rust. Ook kunnen ze vragen stellen en alle antwoorden van de zorgverleners op één plek terugvinden. Dit stelt ze in staat om meer regie te voelen en te nemen op het zorgproces.

Uitbreiding op verschillende fronten

Voor 2018 staan er verschillende zaken op de agenda bij Psynet. Er worden binnen het platform ontwikkelstappen gezet, op basis van gebruikersfeedback en door samenwerking met bijvoorbeeld Overvecht Gezond (het 4D model) en Pazio. En ook komen er drie fulltime medewerkers bij. Zij gaan zich vooral bezighouden met de implementatie op de werkvloer. Dat maakt ook bredere uitrol mogelijk. Tot nu toe lag de focus op proeftuinen in Overvecht en Lunetten, maar voor 2018 is het plan om ook buiten proeftuinen te opereren. 

De samenwerkingspartners rondom Psynet bekostigen het platform, waardoor gebruikers in Utrecht PsyNet gratis kunnen gebruiken. Wanneer de uitrol verder gaat, wordt nagedacht over andere bekostigings- en verdienmodellen.

Psynet en Nationale Zorginnovatieprijs 2018

Psynet won begin dit jaar de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs 2018 en vormt daarmee de regionale inzending voor de landelijke finale op 15 maart aanstaande. De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs speciaal voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. Tot 15 maart kunt u uw stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dezelfde dag wordt zowel de winnaar van de publieksprijs als van de vakjuryprijs bekend gemaakt tijdens het Health Valley Event.

EBU Blikvangers 

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl.

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548