Categorie

Ranking The Financial Times noopt tot groter denken

Nederlandse regio’s presteren prima, maar kunnen samen beter

Het investeringsklimaat van Utrecht, stad én regio, behoort volgens The Financial Times tot de top van Europa. Stad en regio scoren hoog op “connectivity” (bereikbaarheid, internetgebruik en snelheid), human capital (onderwijs, meertaligheid, opleidingsniveau) en fDi (strategie voor het aantrekken van buitenlandse investeerders). De stad Utrecht scoort zelfs plek zes in de overallcategorie “mid-size cities”. De regio Utrecht scoort top 10 posities op drie van de zes onderdelen waarop gemeten is. Noord-Holland scoort de vijftiende plek in de overall categorie, Brabant tweeëntwintigste. De onderzoekers van de The Financial Times verzamelden voor de ranking de gegevens van 468 steden en regio's in Europa.

Wat opvalt aan de ranking is de steeds grotere schaal waarop regio’s uit het buitenland zich manifesteren. Zo staan de Duitse deelstaten, Ile-de-France (regio Parijs) en South East England (Londen) als regio in de top van de regio ranking. Zo ook nummer 1, NordRhein-Westfalen dat qua oppervlak en inwonertal vergelijkbaar is met Nederland. Dit roept de vraag op of Nederlandse regio’s, die los van elkaar prima presteren, zich niet meer gezamenlijk zouden moeten profileren. Neem de categorie foreign direct investment strategy. Hierop scoren respectievelijk Metropoolregio Amsterdam, regio Eindhoven en regio Utrecht een eerste, een derde en een achtste plek.

Om concurrerend te kunnen blijven moeten Nederlandse regio’s zich meer samen presenteren. De Economic Board Utrecht spant zich in om de Utrechtse regio actief onderdeel te laten uitmaken van die beweging. Dat vergt groter denken en doen van alle betrokkenen. Binnen en buiten de regio.

Lees ook: Utrecht weer in de economische top van Europa

De volledige ranking vindt u op de website van FDiIntelligence (registratie vereist).

Jaap Breugem

Jaap Breugem is domeinmanager Internationalisering bij Economic Board Utrecht.

06-40398931 06-40398931