Categorie

Regionale oplossingen voor Gezond Stedelijk Leven in Barcelona en Düsseldorf

In November 2019 vonden twee grote internationale beurzen plaats waar Utrechtse delegaties bij aanwezig waren om regionale ‘Gezond stedelijk leven’ initiatieven te presenteren aan het internationale publiek en kennis en ervaringen uit te wisselen; Smart City Expo en The Medica.

Smart City Expo - Barcelona

In Barcelona werd de ‘Smart City Expo’ georganiseerd, een internationaal congres waarbij stakeholders uit de technologie industrie, beleidsmakers en ondernemers samenkomen om ideeën te delen over een slimme en duurzame toekomst. Dit met als doel de afstand tussen de beleidsmakers en de tech-wereld te verkleinen en zo steden beter te kunnen transformeren naar ‘de stad van morgen’. Namens de EBU was Klaes Sikkema (domeinmanager Slim), onderdeel van de Nederlandse delegatie. In Barcelona pitchte de delegatie verschillende oplossingen binnen de Nederlandse ‘Smart Cities Strategie’ aan het internationale publiek. De thema’s die centraal stonden waren mobiliteit, circulaire economie, klimaatadaptatie, veiligheid & beveiliging, en gezond stedelijk leven. Deze thema’s kwamen tevens voorbij tijdens de ‘Pitchcarrousel’ op het Utrecht Region Get Connected Jaarcongres op 10 oktober, waaruit een selectie werd gemaakt voor de Expo in Barcelona. Om een beter beeld te krijgen van dit 3-daagse internationale congres, kunt u onderstaande video bekijken.

The Medica - Düsseldorf

Tevens vond in November ‘The Medica’ plaats in Düsseldorf, Duitsland. ‘The Medica’ is het grootste congres voor med-tech in Europa en ontving zo’n 18.000 bezoekers verspreid over 4 dagen. De Nederlandse delegatie, waaronder Jelle van der Weijde (EBU domein Gezond en Health Hub Utrecht), bracht hier de boodschap omtrent gezond stedelijk leven over met voorbeelden uit het sterke zorg-ecosysteem in de regio Utrecht. Mede dankzij de interessante rol van het Utrecht Science Park wordt de regio Utrecht gezien als een prominente regio in Nederland wat betreft zorginnovaties en talent. Tijdens het congres werden veel interessante nieuwe connecties gemaakt. Dit gebeurde onder andere middels twee succesvolle sessies waarin zorg gerelateerde bedrijven in contact werden gebracht met de bezoekers. De eerste sessie draaide om Taiwanese bedrijven en startups met plannen om zich uit te breiden naar Europa. Zij werden geïntroduceerd aan het ‘Dutch Health Care Cluster’, om zo interessante samenwerkingen mogelijk te maken. De tweede sessie betrof een bijeenkomst van regionale bedrijven die zowel bezoeker als ‘host’ waren tijdens de beurs.

“Opvallend was de enorme Aziatische belangstelling voor de Europese markt als het gaat om med-tech. Landen als China en Taiwan waren prominent aanwezig met circa 1400 stands. Mede daarom hadden we als Health Holland/ Utrecht Region een stand om bedrijven uit te nodigen om zich in Utrecht te komen vestigen.” -Jelle van der Weijde

De aanwezigheid op ‘The Medica’ werd als zeer succesvol ervaren, en staat daarom ook weer op de planning voor 2020.

Redactie EBU

Heeft u vragen of een initiatief? Neem contact met ons op.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58