Domein
Categorie

Sidekick Mattie: optimale concentratie zonder afleiding van een smartphone

De smartphone vraagt steeds meer aandacht. Tijdens het studeren kan dat behoorlijk afleiden met stress en zelfs slechte resultaten tot gevolg. Sidekick Mattie wil hier iets aan doen. Gül Akcaova, oprichter van het bedrijf: “Sidekick Mattie is een bedrijf dat zich richt op het stimuleren van zelfregie. We willen balans creëren in mediagebruik en dan specifiek als het gaat om social media op mobiele telefoons”.

Volledige concentratie met pauzes op gezette tijden

Akcaova legt uit hoe het precies werkt: “De gebruiker voert een taak in en wordt ondersteund doordat berichtgeving op de mobiele telefoon worden tegengehouden. Totdat er een pauzemoment is. Je concentratie is natuurlijk niet oneindig en korte pauzes op gezette tijden zijn goed. Dus wanneer een concentratiesessie voorbij is, krijgt de gebruiker een melding met dat hij 5 minuten pauze mag nemen. Dan worden berichten op de telefoon weer weergegeven en internetgebruik is weer mogelijk. Zo hoeft iemand geen belangrijke of leuke berichten en meldingen te missen. Na de pauze is het weer voorbij en moet er weer geconcentreerd worden. We proberen zo iemands capaciteit zo goed mogelijk te benutten”.

Persoonlijke frustratie als uitgangspunt

Akcaova heeft zelf ervaren hoe die smartphone het studeerproces beïnvloedt: “Het is ontstaan uit persoonlijke frustratie. In 2015 werd ik me bewust dat mijn smartphone een te grote afleiding was, terwijl ik bewust naar de bibliotheek was gegaan om te studeren. Daar wilde ik beter op gaan letten. Nu horen we veel in de media over telefoonverslaving en het afleidende karakter van mobiele telefonie. En dat we niet echt kunnen multitasken, dat volledige concentratie op een taak belangrijk is. Maar in 2015 en 2016 was daarover nog weinig bekend. Mensen waren vaak niet bewust van het probleem. Ik studeerde indertijd bij de Hogeschool Utrecht en besloot er mijn afstudeerproject aan te wijden. Vervolgens hebben we een app ontwikkeld en heb ik een businessplan opgezet”.

De app op de boekenlijst

Op kerstavond in 2016 kwam de app beschikbaar. We hebben nu een versie voor Android en voor IOS. Naast de Nederlandse versie is er ook een Engelstalige versie beschikbaar. We hebben niets gedaan aan advertenties of iets dergelijks en toch is het gebruik organisch gegroeid naar zo’n 7.000 downloads en zeker 200 tot 300 actieve gebruikers op dit moment. We gaan nu een eerste pilot doen met een mbo-instelling. We willen er zo achter komen hoe de app het studeerproces bevordert en hoe studenten het gebruik ervaren. Vervolgens kijken we hoe we de app verder kunnen ontwikkelen en uitbreiden. Bijvoorbeeld met waarschuwingen bij tentamenperiodes als er nog veel werk te doen is. Zo maken we dan het leerresultaat en het leerproces inzichtelijk; stap 1 als je het leerproces wilt verbeteren. Eigenlijk zou ik willen dat de app op de boekenlijst van scholen komt te staan. Dan kunnen alle leerlingen en studenten leren leren en leren plannen. Zeker met de toenemende werkdruk bij studenten is dat belangrijk. De app wordt in dat geval een soort digitale mentor”.

Groeien in het onderwijs en in Utrecht

Over de toekomst van Sidekick Mattie vertelt Akcaova enthousiast: “Tot nu toe hebben we investeerders bewust buiten de deur gehouden. We zijn geen startup die alleen op winst uit is, maar we hebben de sociaal maatschappelijk ambitie om het leerproces en -resultaat te optimaliseren. We willen met name groeien in het onderwijs, en dan met name in het mbo en voortgezet onderwijs. We zitten nu, zoals veel startups in een spannende periode: wat gaat er gebeuren en wat gaat de groei precies triggeren. Daarom ben ik ook blij met de pilot bij de mbo-instelling. Helaas is er vanuit Utrecht zelf nog niet veel reactie gekomen. Maar we gaan ook heel graag bij scholen in Utrecht aan de slag. Dus ik zou scholen willen oproepen: probeer het mobiele telefoongebruik in de klas niet te verbieden – dat werkt namelijk vaak averechts voor de concentratie- , maar laat leerlingen zelf met onze app leren hoe ze er verstandig mee omgaan tijdens het leerproces. En…er is ook budget bij de gemeente voor beschikbaar. We laten graag zien hoe het werkt, ook met de pilotresultaten die we zo hebben”.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018