Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

Slimme laadpalen voor Lombok

General Electric plaatst samen met Schuuring twintig slimme laadpalen in de Utrechtse wijk Lombok. Deze palen laden elektrische auto’s op via het vermogen dat zonnepanelen van LomboXnet opwekken. Binnenkort wordt de eerste slimme laadpaal in de wijk officieel geopend.

Slimme laadpaal

De slimme laadpaal, Smart Charge Point, laadt elektrische deelauto’s op aan de hand van het beschikbare vermogen van zonnepanelen van LomboXnet. Op deze manier vermindert de piekbelasting op het net van de zonnepanelen én van de elektrische auto’s: het grote aanbod van zonnestroom van de zonnepanelen gaat overdag direct de accu’s van de auto’s in, zodat deze ’s avonds minder nodig hebben. Dit beperkt de benodigde investeringen in het net door de netbeheerder Stedin, die ook betrokken is bij de plaatsing van de palen.

Sensoren

Schuuring voorziet de slimme laadpalen later dit jaar van duurzame functionaliteiten en sensoren. De data hiervan worden breed ter beschikking gesteld. Gebruikers zien zo via een mobiele applicatie hoe lang de auto nog geladen moet worden of welke afstand er afgelegd kan worden. De palen geven informatie over de onderhoudsstatus af aan de beheerder en meten ook luchtkwaliteit, licht en geluid. Daarnaast herkent de paal nummerborden, waardoor het mogelijk is om te controleren of er een elektrische auto geparkeerd staat. Partijen die eveneens diensten ontwikkelen en sensoren willen inzetten op slimme laadpalen kunnen zich aanmelden bij LomboXnet via info@lomboxnet.nl.

E-car4all

De ingebruikname van de slimme laadpaal is onderdeel van de pilot E-car4all binnen het initiatief ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’. Door zonnestroom direct te gebruiken voor de auto, in plaats van deze terug te voeden in het elektriciteitsnet, wordt het rendement van zowel de zonnestroom als de laadpaal vergroot. Het doel van E-car4all is enerzijds optimale benutting van lokaal opgewekte zonnestroom en anderzijds mobiliteit voor de gebruiker met minder gebruik van fossiele brandstoffen.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256