Categorie

Smart Grid inspireert nieuwe bedrijven

Het project ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’ wil zoveel mogelijk organisaties laten profiteren van de opbrengsten van het project en daarmee ook andere initiatieven versterken. De bottom up werkwijze van het project inspireert steeds meer bedrijven om aan te haken. Onlangs hebben nieuwe bedrijven hun naam aan het project verbonden.

LomboXnet, spil in de Utrechtse pilot van het project, ontwikkelt voor de dienst Ecar4all kansrijke business cases voor het slim laden van elektrische deelauto’s: de deelauto’s worden geladen met zonnestroom uit de eigen wijk. Drie bedrijven (Multirent, General Electric en Nissan) tonen interesse en willen concreet aanhaken op deze initiatieven.
Het autoleasebedrijf Multirent heeft onlangs besloten te investeren en te experimenteren met de kennis uit het smartgridproject. Klassiek auto leasen verandert naar nieuwe vormen van mobiliteit; steeds meer leasemaatschappijen zoeken naar nieuwe business modellen voor de inzet van hun auto’s. Multirent is onder de indruk van de kennis in de Utrechtse pilot en stelt als proef een elektrische deelauto beschikbaar. 

General Electric omarmt Ecar4all sinds de start van ‘Smart Grid: Rendement voor iedereen’. Samen met Schuuring ontwikkelde General Electric een slimme laadpaal (Smart Charge Point) die de deelauto slim oplaadt aan de hand van het beschikbare zonvermogen. De auto is zo met zonnestroom uit de wijk Lombok geladen op het moment dat de volgende huurder de auto wil gebruiken.

Nissan ontwikkelt voor de dienst Storage4all een slimme laadpaal (IKS-bidirectionele lader) waarmee het mogelijk is om accu’s van auto’s te ontladen op het moment dat er behoefte is aan meer energiein huis (vehicle2home) of op het net (vehicle2grid). Nissan test met speciale laad- en ontlaadpalen of een business case werkt. Nog dit jaar wordt er ten minste één slimme IKS-laadpaal geplaatst in Lombok.

Ook bij het bewonerscollectief AmersVolt in de Amersfoortse pilot van ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’ zijn nieuwe bedrijven betrokken: Shifft en Miele.
Shifft levert aan de bewoners in Amersfoort een online portal (Energyshifft), die speciaal ontwikkeld is voor collectieven met een gemeenschappelijke doel, zoals AmersVolt. De portal biedt bewoners inzicht in hun totaalverbruiken; ook kunnen zij hun besparingen vergelijken met anderen. Zo maakt de applicatie communities ‘energieslim’ en werkt AmersVolt gezamenlijk toe naar het doel van een duurzame energievoorziening.
Miele stelt de meest moderne wasmachines en -drogers ter beschikking aan twee deelnemers van de Amersfoortse pilot. De apparaten zorgen voor een juiste balans tussen goede waskwaliteit en wassen op lage temperaturen. De energierekening wordt hiermee lager en het wassen is duurzamer. Miele sluit aan bij ‘SmartGrid: rendement voor iedereen’ om meer inzicht te krijgen in de kansen van nieuwe diensten op basis van deze innovatieve toestellen.

Spreekt dit u aan en wilt u mogelijk ook aanhaken bij het project ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’? Wij zoeken ondernemers die ook rendement zien in smart grids, om de diensten die we in dit project testen samen verder te ontwikkelen en uit te rollen. Bent u geïnspireerd en wilt u aanhaken? Neem dan voor meer informatie contact op met projectleider Elwin Ter Horst via elwin.terhorst@taskforceinnovatie.nl.

Redactie EBU

Heeft u vragen of een initiatief? Neem contact met ons op.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58