Domein
Categorie

Springlab laat kinderen bewegend leren

Het Utrechtse Springlab, een groep innovatieve creatievelingen, spant zich al enkele jaren in om de wereld weer in beweging te krijgen. Inmiddels richt het bedrijf zich vooral op kinderen en jongeren. Jan-Paul de Beer, medeoprichter van Springlab: “Twee jaar geleden hebben we de volle focus gezet op bewegend leren. Als je weet dat 80% van de peuters in Nederland te weinig beweegt, dan snap je onze missie om bewegingsarmoede onder kinderen terug te dringen”.

Gezondere en gelukkigere kinderen

Spinglab pakt de missie om bewegingsarmoede onder kinderen terug te dringen aan door onderwijs bewegelijker te maken: “In het onderwijs zitten kinderen vooral, dan spelen ze een tijd buiten en gaan weer zitten. Wij willen het onderwijs zelf bewegelijker maken. Dus geen aparte leer- en beweegactiviteiten, maar leren terwijl je beweegt. We geloven dat het kinderen niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger maakt”.

MIT-bijdrage versnelt

Springlab heeft positieve ervaringen met de MIT-regeling. “We hebben twee keer een bijdrage vanuit de MIT-regeling gekregen. We hebben het gebruikt om uit te zoeken hoe we het voor elkaar kunnen krijgen om individuele kinderen te volgen op de vloer. We wisten dat dat nodig was, maar nog niet precies hoe we dat technisch gezien voor elkaar konden krijgen. Deze subsidie heeft heel erg geholpen. We wilden het sowieso doen, maar het versnelt de boel heel erg. Als je in de fase zit dat je wel een idee hebt, maar dat nog verder uitgezocht moet worden, dan is financiering krijgen bijna onmogelijk. Je plan is nog niet helemaal rond en dat betekent een groot risico voor bijvoorbeeld banken. De MIT-subsidie konden we gebruiken om uit te zoeken hoe we onze ideeën konden verwezenlijken. Toen dat klaar was, konden we ons plan verder uitwerken en zijn de stappen gezet om investering te kunnen krijgen”.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de EBU nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates en uitnodigingen voor relevante events en bijeenkomsten.

Aanmelden

Werkend product: je lichaam als onderdeel van de leeromgeving

Nadat uitgezocht was hoe het technisch zou kunnen werken, werd hard gewerkt aan de ontwikkeling. De Beer: “We hebben nu een werkend product. Een interactieve vloer, waarop peuters leerspelletjes kunnen doen. De innovatie zit in het licht waarmee we spellen op de vloer projecteren en die reageert op de bewegingen van de kinderen. Je lichaam wordt dus onderdeel van de leeromgeving. De spellen zijn met name groepsspellen en leren de peuters meer over taal, de wereld, creatieve expressie, het herkennen van emoties en bovendien worden de motorische vaardigheden versterkt”.

 

Meer klanten in Nederland en daarbuiten

Er is dus een werkend product, maar klaar is Springlab nog lang niet. De Beer: “We werken nu met 20 mensen aan de innovaties om kinderen bewegend te laten leren. Onze klanten zijn nu kinderdagverblijven, voorscholen en peuterscholen. Het is heel mooi om te zien dat wat we gemaakt hebben, ook echt werkt en wordt ingezet. Maar er blijft nog genoeg om aan te werken, gelukkig. We willen opschalen, meer klanten krijgen in Nederland. In 3 jaar willen we dat onze oplossing op 1000 plekken gebruikt wordt. En niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Want het probleem van te weinig beweging is helaas universeel”.

Meer oplossingen nodig

Om meer klanten en daarmee kinderen te bereiken zijn meer oplossingen nodig”, geeft De Beer aan. “We werken nu bijvoorbeeld ook aan een nieuwe innovatieve manier, met audio-cues,  om buiten leren op het schoolplein mogelijk te maken. Daar hopen we snel mee aan de slag te kunnen. Ook willen we nieuwe games gaan ontwikkelen en richting een soort open source platform doorontwikkelen, zodat ook andere partijen games op ons platform kunnen aanbieden”.

Het hele onderwijs naar bewegend leren

“Met nieuwe games en producten kunnen we ook uitbreiden naar het basisonderwijs. Eigenlijk moet bewegend leren breed in het onderwijs worden omarmd en ingezet, van peuters tot het voortgezet onderwijs. Daar werken we aan en het momentum is ook echt nu. Scholen vragen erom!”

MIT-regelingen

De MIT-regelingen zijn er om mkb'ers te helpen met innovatieadviesprojecten, het in kaart brengen van de technische en economische risico's van innovatieadviesprojecten en om te helpen bij samenwerkingsverbanden tussen mkb'ers die een nieuw product of nieuwe dienst willen ontwikkelen. Lees op de website van de provincie Utrecht meer informatie over de MIT Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Ben of ken je een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548