Domein
Categorie

Stamceltechnologie Hans Clevers 'Nationaal Icoon 2014'

De stamceltechnologie die wordt ontwikkeld door Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica in het UMC Utrecht, heeft de status ‘Nationaal Icoon 2014’ gekregen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft dat op 6 november bekendgemaakt. Clevers ontwikkelt deze technologie bij het Hubrecht Instituut.

Vier projecten hebben de status van ‘Nationaal Icoon 2014’ gekregen. Voor deze status komen baanbrekende innovatieve projecten in aanmerking die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale maatschappelijke opgaven.
 

 

Het bekroonde onderzoek

De groep van Hans Clevers onderzoekt zieke en gezonde stamcellen. Clevers ontdekte dat er in de darm veel overeenkomsten bestaan tussen de normale vernieuwing van darmweefsel en het ontstaan van darmkanker. Om nieuwe behandelmethoden voor kanker te kunnen ontwikkelen, is het cruciaal om dit beter te begrijpen. Clevers vond een eiwit dat specifiek is voor stamcellen, zowel in de darm als in tal van andere organen. Hij wist vervolgens uit individuele stamcellen van deze organen miniorgaantjes ('organoïden') te kweken. Om met deze kennis toepassingen te ontwikkelen voor patiënten is in juli 2013 de stichting Hubrecht Organoid Technology opgericht. De stichting gebruikt de organoïdentechnologie om ‘persoonlijke’ medicijnen voor kanker en andere ziektes te ontwikkelen. Dat wil zeggen: toegespitst op de specifieke situatie van de individuele patiënt.

Nationale Iconen

Op 31 maart startte minister Kamp namens het kabinet de zoektocht naar Nationale Iconen. Een jury onder voorzitterschap van oud-minister Hans Wijers beoordeelde in totaal 165 inzendingen.
Met de competitie wil het kabinet Nederland inspireren om innovatief te blijven, en de wereld tonen waar Nederland goed in is. Het kabinet helpt de Nationale Iconen hun ambities waar te maken en biedt ze een internationaal podium. De iconen krijgen ondersteuning op maat met twee ambassadeurs op ministerieel niveau. Zijne Majesteit de Koning woonde de uitreiking in de Ridderzaal bij.

Bron: UMC Utrecht

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548