Categorie

Startup Utrecht: sterker startup & accelerator ecosysteem

Woensdag 24 juni bracht Neelie Kroes een bezoek aan Utrecht. Als ‘special envoy’ voor StartupDelta zal Kroes de komende 1,5 jaar Nederland op de kaart zetten als dé Europese vestigingsplaats voor startups. Startups zijn belangrijk voor innovatie en vernieuwing van de economie in Nederland. Om het startup ecosysteem in Utrecht te versterken en te laten groeien gaan onder toeziend oog van Kroes 11 partijen uit de regio, waaronder Economic Board Utrecht, een samenwerking aan.

UtrechtInc, Dutch Game Garden, Holland Startup B.V, StudentsInc, Economic Board Utrecht, 60 Acres, Utrecht Science Park, Bedrijvencentra Utrecht B.V., iMMovator, Jaarbeurs Utrecht en Vechtclub XL slaan de handen ineen en treden gezamenlijk naar buiten als Startup Utrecht. Zo zal Startup Utrecht onder meer gezamenlijk organisaties aantrekken die nog ontbreken in het ecosysteem. Er zullen events georganiseerd worden met bijvoorbeeld investeerders, business angels, startups, co-founders en coders. Startup Utrecht bevordert bovendien kennisuitwisseling tussen de diverse startup initiatieven in de regio.

Utrecht gaat voor langer gezond leven

Utrecht zet steeds steviger in op innovaties die bijdragen aan een ‘langer gezond leven’ en ‘vergroening van de economie’. Op dit moment zijn meer dan 400 startups in Utrecht actief in de life sciences, zorg, medtech, gaming, cleantech, en IT. Dit aantal groeit jaarlijks.

De incubator voor startende bedrijven UtrechtInc richt zich vanaf het begin van dit jaar specifiek op startups die actief zijn op de gebieden gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie. Het stimuleringsprogramma Growing Games dat door de Dutch Game Garden wordt uitgevoerd, richt zich op de verbinding van applied games in de zorg, educatie en veiligheid. Utrecht is de ‘game capital’ van Nederland. Maar liefst 50% van alle personen die in Nederland in de game sector werkzaam zijn, zijn in Utrecht opgeleid.

Werkgelegenheid

Startups worden steeds belangrijker voor werkgelegenheid. Zo heeft UtrechtInc de afgelopen zes jaar 124 startups ondersteund. Over de periode 2010- 2014 heeft de Dutch Game Garden 307 banen gecreëerd met een omzet van 22 miljoen euro. In 2014 werden bovendien vier bedrijven uit UtrechtInc overgenomen en ging één bedrijf naar de beurs. Totale waarde van de vijf bedrijven op moment van overname: € 260 miljoen.

Redactie EBU

Heeft u vragen of een initiatief? Neem contact met ons op.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58