Categorie

Succesvol Symposium Nieuwe Business Modellen

Hoe vertalen we duurzaamheid naar bedrijven? Daar zijn nieuwe business modellen voor nodig. In een bomvolle Domkerk vond op donderdag 13 november het Symposium Nieuwe Business Modellen plaats. Een symposium vol inspirerende voorbeelden, waar initiatiefnemer Jan Jonker (Hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen) het boek Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie’ presenteerde.

 

De eerste vijfhonderd exemplaren van het boek zijn met de deelnemers van het symposium mee naar huis gegaan. Het boek, dat de potentie heeft om management boek van het jaar te worden, is resultaat van ruim drie jaar onderzoek en is tot stand gekomen in coproductie met ruim dertig mensen. Volgens Jonker draait het in de toekomst binnen nieuwe business modellen om delen, ruilen en samen creëren.

Utrechtse voorbeelden Nieuwe Business Modellen

In het boek komen ook drie Utrechtse voorbeelden aan het woord, waaronder Marieke Hart van Thuisafgehaald.

 

Een ander Utrechts voorbeeld uit het boek is I did_Slow Fashion_Movement. In oktober haalden zij nog het nieuws met het nieuwe initiatief waarin zij de overgebleven voorraad van Wehkamp hergebruiken voor nieuwe producten.

Een ander mooi voorbeeld is Interface, wereldmarktleider in de meest duurzame modulaire vloerbedekking. Momenteel zijn ze in de race voor de MVO Nederland Award en hebben ze het in ieder geval al de top drie bereikt.

EBU en Groen Geld Verdienen

De Economic Board Utrecht feliciteert Jan Jonker met het succesvolle symposium en de lancering van het boek. We zijn blij dat we aan dit mooie initiatief hebben kunnen bijdragen.

Binnen het domein Groen houdt de EBU zich ook bezig met nieuwe business modellen. In oktober 2013 is de Monitor Groen Geld Verdienen verschenen. Uit de monitor blijkt dat er een enorm potentieel is voor ondernemers. Koplopers laten zien dat omzetgroei met dubbele cijfers mogelijk is, zo bleek uit interviews met 30 organisaties met zeer uiteenlopende expertises: van technologie tot design, van big data tot gedragsbeïnvloeding, financiering en juridische kennis.

Redactie EBU

Heeft u vragen of een initiatief? Neem contact met ons op.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58