Domein
Categorie

Sustainer Homes zorgt voor systeemverandering in de woningbouw

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde CO2 uitstoot. Om dit terug te brengen moeten we radicaal duurzamer bouwen. Sustainer Homes heeft een oplossing die hieraan bijdraagt.

Beton en staal zijn grote vervuilers

Mede-oprichter van Sustainer Homes Gert van Vugt: “We hebben een bouwsysteem ontwikkeld en een architectenbureau erbij opgezet met het idee dat we toe zijn aan een systeemverandering in hoe we woningen bouwen en realiseren. Dat hebben we gedaan doordat er twee problemen waren in de bouw: niet-duurzaam materiaalgebruik, zoals beton en staal. De beton- en staalindustrie zijn de grootste bijdragers aan CO2 uitstoot in de wereld. En toch worden staal en beton nog veelvuldig in onze steden gebruikt. Wij geloven in hout en een circulaire manier van bouwen”.

Maatwerk wordt nauwelijks geboden

Het tweede probleem ziet Sustainer Homes in het feit dat mensen nu meestal geen inspraak hebben in hou zij wonen. Van Vugt: “Er is geen sprake van maatwerk, terwijl dat is waar de eindgebruiker behoefte aan heeft. Dat wilden we veranderen”.

Het idee voor Sustainer Homes ontstond in 2014 op een dak bij het leggen van zonnepanelen. Met nieuwe technologie is duurzaam bouwen toegankelijker te maken voor iedereen, was het idee. De vier oprichters werkten het idee uit en als snel meldde de eerste investeerder zich. die de bouw van het eerste prototype mogelijk maakte.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Problemen opgelost door een slim computermodel

De problemen lost Sustainer Homes op door een bouwsysteem te realiseren, een modulair systeem. Van Vugt: “Het systeem bespaart 90% CO2 over de levensduur van de woning en het wordt helemaal gerobotiseerd  op basis van een heel slim computermodel gemaakt. En dat model is eigenlijk de kern van onze oplossing, want elke architect kan daarmee elke woning die je maar wilt realiseren. Je drukt op een knop en je hebt de bouwvergunning. Je drukt op nog een knop en je hebt het bouwpakket en de instructies bij elke gewenste aannemer liggen, die het kan gaan uitvoeren”. Daarbij worden uiteraard duurzame componenten toegevoegd, zoals zonnepanelen, warmtepomp en bovenal slim gebruik van materialen.

20 woningen en meer dan een woning per week

“Daar kun je hele mooie, verschillende woningen en ook kantoren mee realiseren, zoals dat van SissyBoy. En ook zijn we in het werkspoorgebied in Utrecht bezig. Inmiddels hebben we zo’n twintig woningen gerealiseerd en we doen meer dan een woning per week op dit moment. Zo bouwen wij aan de toekomst en we kunnen hiermee oneindig opschalen”.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de

Gezond stedelijk leven initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256