Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

Tweede editie Healthy Urban Office Challenge binnenkort van start

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge (HUOC) gaat de regio Utrecht op zoek naar de meest inspirerende projecten op weg naar groene, gezonde en slimme kantoren. Op 24 mei 2017 is Warmtebouw verkozen tot winnaar van de eerste Healthy Urban Office Challenge. Tijdens het Get Connected jaarcongres van Economic Board Utrecht (EBU) op 12 oktober j.l. maakte Herman Schiltkamp, directeur  van Warmtebouw en ambassadeur van de challenge, bekend dat er in 2018 een nieuwe editie zal plaatsvinden.

Waarom Healthy Urban Offices?

Iedereen die dagelijks werkzaam is in een kantoor zal het ermee eens zijn: in een gezonde en inspirerende omgeving is het prettiger werken dan in een muf, donker, slecht geïsoleerd en onprettig ingericht pand zonder groen. We zijn een groot deel van de dag op ons werk, waar onder meer luchtkwaliteit, daglicht, beschikbaarheid van drinkwater en gezonde voeding, comfort en temperatuur bijdragen aan ons welzijn.

Gezondheid en welzijn van medewerkers kan dienen als business case voor kantoorverhuurders. Bij renovaties van kantoren kan veel winst behaald worden op het verbeteren van productiviteit van medewerkers. In combinatie met investeren in duurzame energie levert dit mooie kansen op voor de vastgoedmarkt.

Na de succesvolle editie van 2017 met heel mooie inzendingen organiseren de provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en de EBU komend jaar weer een nieuwe editie.

Het goede voorbeeld geven

Op het podium tijdens het Get Connected jaarcongres was Schiltkamp zichtbaar trots op het winnen van de challenge.  Hij gaf aan dat Warmtebouw groot voorstander is van de duurzame en circulaire economie. Als technisch advies- en installatiebedrijf wil het bedrijf zelf het goede voorbeeld geven: “Ons eigen pand is echt een voorbeeld van wat we doen op het gebied van duurzaamheid,  waar we voor staan en waar we dagelijks bij onze klanten mee bezig zijn.”

En dat goede voorbeeld geven is gelukt: “Het ziekteverzuim en het personeelsverloop liggen bij ons ruim onder het landelijke gemiddelde. Als het gaat om slimme en gezonde mobiliteit, maken onze medewerkers veel gebruik van fietsen en e-bikes en is er een start gemaakt om ons wagenpark 100% elektrisch te maken. Met daarbij als ultieme droom om zonne-energieoverschotten te delen met de medewerkers door wagens tijdens werktijden op te laden en thuis weer te ontladen. Verder maken we gebruik van onder andere duurzame warmteopwekking, slimme regeltechniek, LED-verlichting, warmteterugwinning en een dak vol zonnepanelen.”

Publiciteit, partners en passie

Naast de publiciteit heeft Warmtebouw als winnaar van HUOC 2017 ook een prijzenpakket gekregen met producten en diensten die helpen om de ambities verder waar te maken. De waarde: 20.000 euro. Maar dat is niet alles. Het heeft het familiebedrijf naast nieuwe samenwerkingspartners en veel extra kennis ook nog veel meer passie en plezier opgeleverd. Zo staat de bokaal bij de receptie. Schiltkamp: “We gebruiken bijvoorbeeld ook de prijs als extra plus in onze promotie activiteiten.”

Nog veel ambities

En natuurlijk staat een winnaar van de HUOC niet stil na het innen van de bokaal. De partners die door de HUOC op het pad van Warmtebouw zijn gekomen, openen nieuwe kansen en mogelijkheden. Schiltkamp vertelt enthousiast: “De ambitie is om de BREEAM-score van ons pand verder te verbeteren. Momenteel hebben we het Very Good-certificaat wat we willen upgraden naar Excellent. Dit gaan we waarmaken door binnenkort o.a. een warmte-koudeopslag te realiseren en onze regeltechniek nog verder te optimaliseren. Onze doelstelling om uiteindelijk in 2020 energieneutraal en CO2 neutraal te zijn gaan we hierdoor waarmaken. Uiteraard hebben we daar ook onze partners voor nodig”.

Warmtebouw als ambassadeur van HUOC 2018

Schiltkamp is zo enthousiast dat hij graag ambassadeur is van de Healthy Urban Office Challenge 2018: “Als mensen overwegen om zich in te schrijven, kunnen ze me zeker bellen om ervaringen uit te wisselen. Ook hebben we al veel mensen op bezoek gehad in ons kantoor om te kijken hoe en wat we al hebben gerealiseerd. Ik ben heel benieuwd welke partijen zich voor de editie van 2018 gaan inschrijven!”

Meer informatie?

Binnenkort wordt bekend gemaakt wanneer de inschrijving voor de editie van 2018 open gaat. Al wel bekend is de datum van de finale: reserveer hiervoor donderdag 31 mei alvast in uw agenda! Hiervoor kunt u de website van de EBU in de gaten houden. Ook kunt u een mail sturen naar huoc@economicboardutrecht.nl, dan nemen wij contact met u op.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256