Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

Utrecht eerste stad ter wereld met stadsbreed netwerk van publieke laadpalen die kunnen laden én ontladen

De gemeente Utrecht en het Utrechtse bedrijf LomboXnet gaan dit jaar ten minste 145 publieke laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Deze innovatieve laadpalen zijn geschikt om zonne-energie op te slaan in de batterijen van elektrische auto’s en terug te leveren aan de buurt. De laadpalen bieden dus zowel de mogelijkheid om een auto op te laden, als toekomstige auto’s te ontladen.

LomboXnet heeft samen met partners Last Mile Solutions, Siers en ElaadNL de afgelopen jaren de technologie in deze laadpalen ontwikkeld. Deze laadpalen worden nu in heel Utrecht geplaatst. Robin Berg (LomboXnet) licht toe: “De laadpalen leveren in de toekomst een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door zonne-energie tijdelijk op te slaan in elektrische auto’s kunnen we deze energie gebruiken op het moment dat die nodig is. De laadpalen zijn bovendien geschikt om op hoog vermogen te laden. Dit is fijn voor elektrische autorijders, die hun auto snel kunnen opladen, maar ook gunstig om pieken van zon- en windenergie te kunnen gebruiken voor het opladen.” Elektrisch rijden draagt tevens bij aan de behoefte aan schone lucht en gezonde stedelijke leefomgeving.

Wereldprimeur

Voor het eerst worden deze innovatieve laadpalen in een grootstedelijk laadnetwerk geplaatst. Ook wordt voor het eerst een nieuwe internationale standaard voor de communicatie tussen laadpaal en auto toegepast. In de toekomst kunnen verschillende automerken met de laadpaal communiceren over hoe vol de batterij nog is en wanneer laden óf ontladen kan plaatsvinden. Utrecht heeft daarmee een wereldprimeur.

Laadpalen

De gemeente bereidt het aantal laadpalen uit op basis van verzoeken van inwoners met een elektrisch auto, de intensiteit van het gebruik van de bestaande laadpalen en verwachte groei. 

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256