Categorie

Utrecht is internationaler dan we denken

De oliebollen en champagne lonken alweer. Nu we het award-seizoen hebben afgesloten, kan Utrecht vanuit het perspectief van ondernemerschap trots terugkijken op een succesvol jaar. Bijna 80 ondernemers uit de provincie zijn in het zonnetje gezet als gazelle, technologiekoploper, innovatietopper, uitdager van bestaande markten en systemen, vernieuwers van samenwerking met klanten en leveranciers. Kortom: ondernemers met een goed idee en het talent om daar een business op te bouwen, met eigen geld, goede mensen om zich heen en bovenal een duidelijke visie op groei.

Het Financiële Dagblad en de Erasmus Universiteit Rotterdam lieten onderzoek doen naar het geheim van de bijna 350 gazelles die dit jaar in de ranking waren meegenomen (waarvan er liefst 50 uit Utrecht kwamen). Deze snelle groeiers danken hun groei aan focus: op een niche in de markt, op innovatie en op groeimarkten. Meer dan de helft van de gazellen is actief in het buitenland. Daarmee onderscheiden ze zich van de meerderheid van de bedrijven: circa 10% van de Nederlandse bedrijven is actief op internationale markten. Wat een onbenut potentieel ligt daar! Martijn Hoogeveen (Icecat, Deloitte Technology Fast 50), Paul van Liebergen (The Surgical Company, FD Gazelle) en Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping (Blendle, Sprout challenger, Accenture Innovation Award) kunnen dat volmondig beamen: zij hebben hun internationale kansen met beide handen aangegrepen en geven er nu succesvol vorm aan.

Utrecht ligt in het hart van Nederland en dat voelt comfortabel – soms weleens te comfortabel. Veel ondernemers zijn in Utrecht gevestigd omdat ze vanuit hier klanten in hele land snel kunnen bereiken. Maar ook Schiphol ligt op slechts 30 minuten reizen, en vanaf daar ligt de wereld aan je voeten. De universiteit is prima aangesloten op internationale kennisstromen en Europese onderzoeksfondsen. De universiteit, het UMCU en internationale R&D-centra zoals van SKF en Danone zijn magneten voor internationale kenniswerkers. Utrecht is internationaler dan we denken. En toch kan het altijd beter, zo bewijzen de gazellen en innovatiekoplopers. Ook tijdens de laatste Get Connected bijeenkomst van dit jaar hebben we het over internationalisering gehad. Tijdens deze bijeenkomst luidden we niet alleen het jaar feestelijk uit, maar hebben we ook een nieuwe ambitie ingeluid: meer halen uit buitenlandse connecties, of die nu zakelijk, sociaal of kennisgerelateerd zijn.

Ik toost met u en met onze 80 ondernemende toppers op dat perspectief!

Henk Broeders

Henk Broeders is voorzitter van de Economic Board Utrecht.