Categorie

Utrecht opnieuw aan kop met economische groei

In het rapport 'Regio's in 2016' gaan de economen van het ING Economisch Bureau in op de verwachtingen voor de 40 regio's van Nederland op gebied van economische groei, werkgelegenheid en (export)kansen. De economische groei komt - in tegenstelling tot in 2015 – in alle veertig onderscheiden regio’s positief uit. De provincies met de hoogste economische groei zijn de vier Randstad provincies: Noord-Holland en Utrecht met elk 3,1% groei en Flevoland en Zuid-Holland met beiden 2,8%. Daarmee is de provincie Utrecht in 2016, samen met Noord-Holland, opnieuw koploper wat economische groei betreft.

De zakelijke dienstverlening en ook de ICT-sector (samen meer dan een kwart van de Utrechtse economie) zijn een drijvende kracht achter de snelle groei. Ingenieursbureaus, consultancybedrijven en uitzenders, sterk vertegenwoordigd in Utrecht, zijn enkele van de in 2016 goed presterende zakelijke dienstverleners. De snel groeiende Utrechtse digitale technologiesector kent alleen in de traditionele IT-dienstverlening wat tegenwind. Software en digitale infrastructuurdiensten groeien nog altijd in rap tempo. De detailhandel en horeca profiteren van de hoger dan gemiddelde bevolkingsgroei en het verbeterde consumentenvertrouwen. Dit wordt mede gevoed door een zeker in de stad Utrecht op volle toeren draaiende woningmarkt.

De gemiddelde werkloosheid in Utrecht daalt in 2016 naar verwachting van 6,0% naar 5,5%, ruim beneden het nationale gemiddelde (6,5%). Keerzijde van de verbeterende arbeidsmarkt is dat het lastiger wordt vacatures in te vullen. In oktober 2015 stonden er ruim 8.700 vacatures open, waarvan 35% voor hoger opgeleide functies. Vanwege de centrale ligging trekken Utrechtse vacatures wel werkzoekenden uit grote delen van het land. Utrecht kent namelijk ruim een vijfde meer banen dan personen in de beroepsbevolking. Het bovengemiddeld aantal onvervulbare vacatures legt de mismatch op de arbeidsmarkt bloot. De kloof tussen de vraag naar hoogopgeleid personeel, bijvoorbeeld in de ICT, en het lager opgeleide aanbod is dé uitdaging voor de regionale arbeidsmarkt.

Download het hele rapport via EBU Research.

Redactie EBU

Heeft u vragen of een initiatief? Neem contact met ons op.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58