Categorie

Utrecht weer in de economische top van Europa

Investeringsklimaat behoort volgens The Financial Times tot de top van Europa

Het investeringsklimaat van Utrecht, stad én regio, behoort volgens The Financial Times tot de top van Europa. Stad en regio scoren hoog op “connectivity” (bereikbaarheid, internetgebruik en snelheid), human capital (onderwijs, meertaligheid, opleidingsniveau) en fDi (strategie voor het aantrekken van buitenlandse investeerders). De stad Utrecht scoort zelfs plek zes in de overallcategorie “mid-size cities”. De regio scoort top 10 posities op drie van de zes onderdelen waarop gemeten is.

Met dit resultaat staat Utrecht net als in 2012 en 2014 in de Europese top. De onderzoekers van The Financial Times verzamelden voor de ranking de gegevens van 468 steden en regio's in Europa.

De bestuurders van de gemeenten Amersfoort, Baarn, De Bilt, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, de provincie Utrecht, Utrecht Science Park en Economic Board Utrecht reageren verheugd op het nieuws. De centrale ligging en getalenteerde inwoners kenmerken de regio Utrecht. Dit is aantrekkelijk voor de vestiging van buitenlandse bedrijven. Volgens de bestuurders bevestigt de score de kracht van de regio in een tijd van toenemende concurrentie.

Werkgelegenheid

Buitenlandse bedrijven dragen bij aan meer werkgelegenheid in onze regio. Zo bleek onlangs uit de resultaten van provincie Utrecht dat in de periode 2012 – 2015 circa 1000 banen zijn ontstaan door buitenlandse investeringsprojecten. Nieuwkomers creëren direct werkgelegenheid in het eigen bedrijf, maar ook indirect. Denk aan banen bij toeleveranciers, in de horeca en in de woon- en vrije tijdsmarkt.

Stilstand is achteruitgang. Samen meer rendement

“De internationale concurrentie voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven zit niet stil. The Financial Timesconstateert dat ons vestigingsklimaat top is. Zelf constateren we echter dat we nog te weinig profiteren van deze gunstige condities. We moeten en kunnen beter. Onder het motto ‘samen meer rendement’ bundelen we daarom onze krachten voor samenwerking op acquisitie van internationale bedrijven. Onze medewerkers gaan intensief samenwerken, vroegtijdiger en meer informatie delen. Zo gaan wij meer rendement halen uit onze relatie met Netherlands Foreign Investment Agency. Zo verzilveren we de gunstige condities en versterken we onze positie. Kortom, zo creëren we samen meer werkgelegenheid. Dat is waar ‘samen meer rendement’ over gaat,” aldus de initiatiefnemers. 

Jaap Breugem

Jaap Breugem is domeinmanager Internationalisering bij Economic Board Utrecht.

06-40398931 06-40398931