Domein
Thema
  • Life Sciences
Categorie

Utrechtse CARBO-CLICK in NWO-CCC Partnership Programma

Utrechtse project is een van de nieuwe projecten over vermindering antibioticagebruik door mens en landbouwhuisdier

Bij ziektes gebruiken zowel mensen als dieren antibiotica. Daaraan kleven ook nadelen zoals de ontwikkeling van microbiële resistentie en de vervuiling van oppervlaktewater. Vijf nieuwe projecten gaan onderzoek doen naar de positieve bijdrage van koolhydraten op micro-organismen in het maag-darmkanaal. Deze projecten moeten bijdragen aan een vermindering van het antibioticagebruik bij de mens en bij landbouwhuisdieren.

Het NWO-CCC Partnership Programma stimuleert samenwerking tussen wetenschap en industrie in het onderzoek naar de rol van koolhydraten voor gezondheid van mens en dier. Als onderdeel van de NWO-bijdrage aan de topsector Agri&Food is er een Partnership programma opgezet tussen NWO en het Carbohydrate Competence Centre (CCC). In 2015 organiseerde NWO de eerste call, in 2017 deze tweede call, met als titel CarboBiotics: Pre/Probiotics Mitigating the Antibiotics Burden. Met deze toekenningen is in totaal bijna 2,5 miljoen euro gemoeid, inclusief bijdragen van TKI Agri&Food, Avebe, FrieslandCampina en NutritionSciences.

One Health regio Utrecht

Het Utrechtse CARBO-CLICK is een project van Prof. dr. J.A. Stegemanen staat voor CARbohydrate BOosted ControL of Intestinal Immunity in ChicKens. Freek van Muiswinkel, domeinmanager Gezond Life Sciences bij EBU: “Het project van Stegeman past perfect in de regionale ambitie van One Health en NADP (Netherlands Antibiotic Development Platform). One Health staat voor de bevordering van gezondheid van mensen, dieren en omgeving door samenhangend onderzoek binnen deze domeinen. Dit project lijkt bovendien optimaal gebruik te maken van de door het Hubrecht Instituut ontwikkelde organoïde (miniorgaantjes) technologie. Kortom, een mooie cross-over van Utrechtse sterkte.”

Juist in een dichtbevolkt land als Nederland is het thema One Health belangrijk. Zeventien miljoen mensen wonen op een klein stukje grond dicht op elkaar met 120 miljoen dieren. Infectieziekten die ergens in de wereld ontstaan, kunnen gemakkelijk naar Nederland overslaan, en omgekeerd. Preventie en bestrijding van de infectieziekten wereldwijd is een noodzaak en dat kan alleen door kennis en expertise te bundelen.

Over het Utrechtse project CARBO-CLICK

Darminfecties zijn een onvermijdelijke bedreiging voor vleeskuikens en gaan gepaard met het gebruik van antimicrobiële middelen. Om het gebruik hiervan te verminderen, wordt in dit project onderzocht of natuurlijke suikermoleculen (koolhydraten, uit onder meer melk en aardappelen) de darmgezondheid kunnen verbeteren.

In een nagebootst model van de kippendarm, inclusief kipspecifieke darmbacteriën, wordt onderzocht in welke stoffen de suikermoleculen verteerd worden. Vervolgens worden de effecten getest van de suikermoleculen en afgeleide verteringsproducten op invitro darmorgaantjes, die opgekweekt zijn uit darmstamcellen en voorzien zijn van afweercellen. Dit testsysteem voor darmgezondheidsbevorderende effecten van suikermoleculen wordt eerst voor de kip en daarna voor de mens gemaakt.

Lees meer over het NWO-CCC Partnership Programma op de website van NWO

Freek van Muiswinkel

Freek van Muiswinkel is domeinmanager Gezond Life Sciences bij Economic Board Utrecht.

06-46614060 06-46614060