Domein
Categorie

Utrechtse Zon-10-daagse

Utrecht laat de andere drie grote steden ver achter zich als het gaat om zonne-energie. Momenteel is 3% van de Utrechtse daken belegd met panelen: dat is twee tot drie keer zoveel als in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. In 2030 is dat 10% van de Utrechtse daken. Dat is het streven. En de cijfers over 2015 laten zien dat het een haalbaar streven is. Met de Zon-10-daagse vragen de gemeente en haar samenwerkingspartners opnieuw om aandacht voor zonne-energie.

Op naar 15.000 blauwe daken

'We zien dat het aandeel zonne-energie in Utrecht blijft stijgen', zegt wethouder mobiliteit en milieu, duurzaamheid Lot Van Hooijdonk. 'In totaal is er in Utrecht op dit moment zonne-energie om 3.500 woningen van stroom te voorzien. De doelstelling in Utrecht is om 15.000 daken te beleggen met panelen. Met de huidige groei ligt de doelstelling binnen bereik, maar mogelijk kunnen we er overheen. Utrecht is de hardst groeiende stad, steeds meer mensen willen profiteren van zonne-energie, je kunt het ook samen doen, we hebben oplossingen voor monumenten, scholen, bedrijven. Er is geen reden om het niet te doen en dat ontdekken steeds meer mensen. Dat willen we vieren, samen met al onze Utrechtse partners en dat doen we met deze eerste Zon-10-daagse.'

Ogen gericht op de daken

Tijdens de Utrechtse Zon-10-daagse (zondag 22 mei t/m donderdag 2 juni) staan de schijnwerpers gericht op de vele initiatieven in de stad en creëren we ontmoetingen om tot nieuwe initiatieven te komen. Zo start de tien dagen met de opening van zonnepanelen op Sportpark de Vrijheid van Desto. Hier hebben tien sportclubs zich verenigd om energie via de zon op te wekken. 

Ook staat de zon-10-daagse in verbinding met Campus Party, waar de keynotes, hackathons, paneldiscussies en workshops zijn gerelateerd aan wereldwijde opgaves, zoals klimaatverandering, bevolkingsgroei en technologische ontwikkelingen. Grote onderwerpen worden omgezet in behapbare bouwstenen en ondernemerskansen worden naar een volgende fase gebracht. Zo organiseert EBU (Economic Board Utrecht) tijdens de Campus Party de Building Circulair Region Utrecht op 27 mei: Deze campus gaan wij extra benutten om actuele ontwikkelingen in de regio op het gebied van circulaire economie te versnellen. 

Verder vindt op 28 mei in het Stadskantoor een stadsgesprek plaats om het Energieplan verder uit te werken. Op dezelfde locatie op 1 juni een informatieavond waar geïnteresseerden advies kunnen krijgen en kunnen horen wat zonne-energie nou eigenlijk oplevert, hoe het werkt en welke subsidieregelingen er zijn. Op 2 juni wordt ontbeten bij Lage Weide waar Energie Collectief Lage Weide (ECLW) het grootste ‘industriële zonnedak’ van Nederland wil realiseren op het bedrijventerrein. Is er een Solar Tour langs de zonnige successen van Utrecht en draagt Utrecht de titel Solar City over aan een volgende stad.

Een greep uit de Utrechtse initiatieven:

  • Eerste studentenhuis: in 2015 is het eerste studentenhuis gerealiseerd met zonne-energie. 
  • Sociale woningbouw: er liggen systemen op verschillende complexen van sociale woningbouw. 
  • Wijkinitiatief LomboXnet: Europese primeur met Smart Solar Charging waarbij de wijk rijdt met elektrische deelauto’s die opgeladen zijn met energie van de zonne-energiesystemen op de schooldaken in Utrecht. 
  • Gemeentelijke gebouwen: in 2016 zullen op vijf gemeentelijke gebouwen grote zonnestroomsystemen worden gerealiseerd (6000 panelen) en worden en op 30 panden systemen neergelegd van samen 1200 panelen. Daarnaast stelt de gemeente 10 daken ter beschikking voor postcoderoosregelingen. 
  • ASR verzekeringsmaatschappij: 1200 zonnepanelen op het dak.
  • UU en UMC: meer dan 6500 zonnepanelen op de daken. 
  • Utrecht Sport Utrecht (VSU): realiseert met en voor tien sportclubs zonnepanelen.
  • Gemeentelijke zonnepark: de gemeente ontwikkelt haar eigen zonnepark met het pilotproject  Zonneweide Overvecht op voormalig sportterrein Overvecht Noord (Floridadreef).
  • Utrechtse scholen: vijftien scholen zijn al voorzien van zonnepanelen , er volgen nog zeven scholen. Bij elkaar zijn dit 2.540 panelen
  • Monumenten: op circa 25 monumenten zonnepanelen zijn geplaatst, in totaal zo'n 650 tot 700 panelen.

 

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256