Domein
Initiatief
Categorie

Uzelf werkwijze in de praktijk

“De business developers van Uzelf hebben mij duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om met een pilot feiten en cijfers te verzamelen. Met die gegevens word ik een goede gesprekspartner voor potentiële investeerders. En die heb ik nodig voor mijn verdienmodel” aldus fysiotherapeut Floor Wijma.

Beweegprogramma voor pas-bevallen vrouwen

Floor Wijma brengt een nieuw beweegprogramma op de markt. Dit programma helpt pas bevallen vrouwen doelgericht te trainen zodat zij zich na drie maanden weer fit voelen. Doel is verder zonder klachten terug te keren in de sport die zij voor de zwangerschap beoefenden. Wijma is fysiotherapeut en ondernemer in wording: “Ik start binnenkort mijn eerste pilot. Ik laat daarin de oefeningen testen voor de eerste maand na de bevalling. Twintig tot maximaal dertig vrouwen nemen deel aan dit onderzoek. Zij starten zo snel mogelijk na de bevalling.”

Een app voor thuisherstel na hartoperatie

Ook ‘sports & health tech’ ondernemer Marcel van der Kuil van zorginnovatie Hatobito doet ervaring op met de werkwijze van Uzelf. Hatobito (Japans voor hartslag) is een app uit de topatletiek en daagt je uit om op geleide van je hartslag een verantwoorde inspanning te leveren. Zo kan Hatobito ook bijdragen aan een goed herstel na een hartoperatie: ter ondersteuning van de patiënt en de betrokken zorgverleners. Via een Uzelf business developer is Van der Kuil in contact gebracht met de afdelingen Hartrevalidatie en Sportgeneeskunde van het UMC Utrecht.

Er lopen gesprekken om een pilot op te zetten als follow-up op het Dutch Hacking Health weekend, dat ook plaatsvond bij het UMC Utrecht. Daarin zullen onder andere patiënten en zorgverleners deelnemen. Doelen van het onderzoek zijn feiten en data verzamelen en ervaring opdoen met het gebruik van deze app in de thuissituatie van de patiënt tijdens het herstel na een operatie.

Van der Kuil: “Zorg blijft mensenwerk! Als het ziekenhuis goed samenwerkt met ‘health tech’ ondernemers kunnen we oplossingen bedenken en valideren voor duurzame innovatie. Dergelijke co-creatie is zelfs een ‘must’ als het gaat om eHealth apps en het delen van data. Hiervoor is ook expertise van buiten het ziekenhuis nodig. Uzelf heeft ons in contact gebracht met zowel patiënten als zorgverleners. Daardoor konden we een goede start maken.”

Foto: Fit for the Floor - Janus van den Eijnden

De Uzelf werkwijze: FastForward50

Wat houdt de werkwijze FastForward50 (FF50) in? Als innovator loods je je zelfzorgidee allereerst door de innovatiescan. Daarna komen in een persoonlijk gesprek met Uzelf kansen maar ook belemmeringen in beeld. En de partijen die kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen. De innovator krijgt Uzelf-hulp bij het leggen van de juiste contacten en het aangaan van samenwerkingen. Binnen vijftig dagen ontdek je als ondernemer of je verder kunt, hoe en met wie!

Uzelf ondersteunt niet alle zelfzorginnovaties. De keuze valt op die ideeën die innovatief zijn, relevant, haalbaar en schaalbaar. Relevant betekent dat een innovatie een antwoord is op een behoefte bij inwoners van de regio Utrecht. Haalbaar betekent dat de ondernemer werkt aan een realistisch verdienmodel.

De belangrijkste stappen in de Uzelf werkwijze zijn:

  • eerste consult / kennismakingsgesprek;
  • startup scan met als hoofddoel de levensvatbaarheid van een innovatie vaststellen: de business developers van Uzelf krijgen een beeld van de fase waarin het initiatief zich bevindt;
  • consultgesprek;
  • plaatsing op de zorg-innovatiekaart;
  • open office hour (THINC.);
  • validatieonderzoek / workshops (onderdeel binnen FF50);
  • FastForward50: je product gebruikt/getest door 50 mensen binnen 50-100 dagen, gebaseerd op het doen-meten-leren principe; hierin vervullen Uzelf partners een betekenisvolle rol.

Economic Board Utrecht is partner van Uzelf.

Lees meer over Uzelf

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548