Domein
Categorie

Van verkering naar trouwplannen

In opdracht van de EBU en de gemeenten Amersfoort en Utrecht heeft Berenschot gekeken naar de stand van zaken op het gebied van 3D-printing in de provincie Utrecht. Eigenlijk is er een foto gemaakt van hoe het Utrechtse 3D-print ecosysteem er nu uitziet. Op die foto staan de maaklabs en de bedrijven op de voorgrond. En niet voor niets. Gelukkig weten bedrijven en maaklabs elkaar al goed te vinden. Maar verder dan verkering is het nog niet gekomen. Het wordt hoog tijd om trouwplannen te maken.

Bedrijven zien heel goed dat 3D-printing waarschijnlijk een belangrijke rol gaat spelen in hun toekomstige productieproces. Alleen weten ze vaak nog niet hoe dat er precies uit zal komen te zien. Daarom zijn bedrijven nog aan het experimenteren, ontdekken en leren. Dat is precies waar zij de maaklabs ontmoeten. Doordat maaklabs het gebruik van instrumentarium zoals scanners, lasersnijders en printers aanbieden, ontdekken bedrijven langzamerhand hoe zij de mogelijkheden van 3D-print ten volle kunnen benutten. En juist in de maaklabs wordt veel kennis vergaard, waarmee zij hun gebruikers verder kunnen helpen.

Maar weten de bedrijven eigenlijk wel hoe belangrijk de maaklabs voor ze kunnen zijn? Misschien niet, te oordelen aan de losse band die bedrijven en maaklabs tot nu toe hebben. Zolang je aan het experimenteren bent, is het een stap te ver om die ene metaalprinter aan te schaffen: je weet immers nog niet hoe je die hem kan integreren in je productieproces. Maar ga je dan wachten tot de concurrentie dat wel heeft ontdekt? Je loopt dan een achterstand op, vooral ook in kennis, die moeilijk in te halen is. Het maaklab kan bedrijven helpen om die achterstand te voorkomen, of zelfs een voorsprong te nemen. In zo’n plek wil je wel investeren, en als je dat gezamenlijk kan doen, dan is dat zelfs heel aantrekkelijk.

En weten de maaklabs zelf eigenlijk wel hoe belangrijk ze voor de bedrijven zouden kunnen zijn? Dat is nog maar de vraag. De maaklabs hebben natuurlijk een belangrijke rol gespeeld in de startfase van de 3D-print-ontwikkelingen. Velen zullen zeggen dat die startfase nog niet voorbij is – en terecht. Maar zo langzamerhand wordt het tijd dat de maaklabs laten zien welke toegevoegde waarde zij kunnen leveren aan bedrijven. De businesscase ligt voor het oprapen: waar bedrijven behoefte hebben aan een gezamenlijke, gedeelde experimenteerfaciliteit, kunnen de maaklabs die bieden. Met de benodigde kennis erbij.

Zo wordt het maaklab een volwaardig shared service center, en niet meer de plek waar je als bedrijf ook af en toe eens komt. Het maaklab en het bedrijfsleven worden daarmee serieuze partners. Een match made in heaven zou je zeggen, en wat mij betreft een onvermijdelijke ontwikkeling. Maar het wordt dan wel tijd dat de partners tegen elkaar zeggen dat ze meer willen dan alleen verkering. 

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018