Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Initiatief
Categorie

Veel energie voor energiezuinige woningen

oe zorgen we ervoor dat in 2020 minstens 50.000 huishoudens in onze regio geen energienota meer ontvangen en hoe boeken we samen de winst?

Met een groepsfoto bezegelden Utrechtse ondernemers, wetenschappers, politici en afgevaardigden van maatschappelijke organisaties op 10 september op landgoed De Horst in Driebergen hun commitment om de komende periode actief bij te dragen aan de ‘nul-op-de-meter’ ambitie. De energie en het enthousiasme was onder alle partijen voelbaar. “We staan voor een nieuw begin”, aldus dagvoorzitter Arko van Brakel.

De doelstelling van 50.000 ‘nul-op-de-meter’ woningen is haalbaar. De regio vormt hierin de sleutel tot succes. Manon Janssen, CEO van Ecofys en boegbeeld van de Topsector Energie, maakte een rake vergelijking met de topprestaties van Jeroen Dubbeldam op het afgelopen WK-springen. Hij legde de lat hoog en zijn paard haalde de ruim 1.55m hoge sprongen. Leg je de lat lager, dan zal het paard ook lager springen. We kunnen de ambitie wel verlagen naar de 36.000 woningen, die minimaal haalbaar zijn, maar daarmee doen we onszelf te kort. De regio Utrecht is het aan zijn stand verplicht om minstens voor de 50.000 te gaan. Manon Janssen: “50.000 woningen in 2020 is haalbaar als je erin gelooft en ervoor gaat. De Topsector Energie ondersteunt dit initiatief volledig.”

Keynote speaker Ivo Opstelten, lector Nieuwe Energie in de Stad/ regisseur Energiesprong/ Platform31, benadrukte in zijn presentatie dat een ‘nul-op-de-meter’ woning veel meer oplevert en efficiënter te realiseren is dan een woning die van energielabel G naar energielabel B wordt gerenoveerd. Dit is echter alleen te bereiken als de krachten van de regio gebundeld worden. Alleen dan kunnen we sneller en slimmer de ‘nul-op-de-meter’ ambitie behalen.

Op vijf doorbraakissues binnen ‘nul-op-de-meter’, namelijk ‘regionaal beleid’, ‘regionaal bedrijfsleven’, ‘bewonersacceptatie’, ‘woningcorporaties’ en ‘financieringsoplossingen’, werden tijdens de Get Connected bijeenkomst werkafspraken gemaakt. De werksessies op de vijf doorbraakissues waren succesvol; na afloop konden bijna alle trekkers meerdere namen en partijen noemen die zich in ieder geval het komende jaar toeleggen op de ambitie van ‘nul-op-de-meter’.

Burgemeester Van Zanen (Utrecht) wist de trekkers van de doorbraakissues in the heat of the moment te verleiden nog een schepje bovenop hun eigen doelstellingen te leggen. “De markt is nu geopend, wie biedt er meer?!” 50.000 ‘nul-op-de-meter’ woningen in 2020, de regio Utrecht is connected en is er klaar voor. 

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256