Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

Versnellen van de energietransitie, ook in Europa, met Smart Solar Charging

“Het is zaak dat de internationale (open source) bi-directionele laadstandaard leidt tot Europese standaardisatie. , Dan gaan nog meer autofabrikanten investeren in deze oplossing en deze versneld naar de markt brengen. Zo wordt het mogelijk om op grote schaal gebalanceerde duurzame energiesystemen uit te rollen. Lokaal geproduceerde duurzame energie kan dan zoveel mogelijk in de wijk gebruikt worden”.

Zo bepleit Robin Berg, initiatiefnemer Smart Solar Charging en oprichter We Drive Solar.

Maandag 16 november was staatssecretaris Mona Keijzer aanwezig bij het eerste evenement van ROM Utrecht Region. Een (online) bijeenkomst waarin werd stilgestaan bij de oprichting van de ROM en waar diverse inspirerende ondernemers aan het woord kwamen. Arjan van den Born, directeur ROM Utrecht Region en Ton van Mil, directeur Economic Board Utrecht, maakten van de gelegenheid gebruik om de staatssecretaris mede namens Robin Berg ook een update te geven over Smart Solar Charging, middels bijgevoegde brief. Dit als vervolg van een eerder bezoek van de staatssecretaris aan het initiatief

In mei 2018 was staatssecretaris Keijzer aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst bij de Jaarbeurs Utrecht, waar voor het eerst in Europa twintig volledig elektrische auto’s werden geladen op de kracht van de zon, terwijl de zon al onder was. Deze demonstratie markeerde het resultaat van 10 jaar Smart Solar Charging. Sinds die tijd is er veel gebeurd, zo vertelt Robin Berg ook in onderstaand filmpje.

Naast de mijlpalen die de afgelopen tijd met het consortium zijn bereikt, loopt Berg ook op tegen diverse belemmeringen in de Nederlandse wet- en regelgeving. De inspanningen van staatssecretaris Keijzer zijn een belangrijke positieve ondersteuning om de Utrechtse oplossing verder op te schalen en een marktmodel voor rendabele opslag van duurzame energie in accu’s van elektrische auto’s mogelijk te maken.

Over Smart Solar Charging

Smart Solar Charging is een bidirectioneel laadsysteem voor elektrische auto’s waarbij autobatterijen zowel geladen als ontladen worden. Hierdoor kan duurzame energie aan de wijk worden terug geleverd wanneer de energievraag groot is.

Onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet werken partners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, Siers, The People Group, Jedlix, Stedin en Smart Solar Charging BV aan het duurzame energiesysteem. Het project Smart Solar Charging is mede mogelijk dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

smartsolarcharging.eu

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256