Domein
Categorie

Vertrouwde en betrouwbare informatie-uitwisseling tussen arts en patiënt

Nu het kabinet inzet op apps voor het monitoren en beheersen van de verspreiding van het coronavirus laait de discussie over zorgvuldigheid en privacy hoog op. Marco Woesthuis, CEO en mede-oprichter van Open HealthHub, deed samen met Piet Stam en Peter Nobels een voorzet voor de privacyvoorwaarden voor corona-apps. Gestoeld op ruime ervaring en expertise. Want met Open Healthhub is hij al geruime tijd bezig met vertrouwde en betrouwbare informatie-uitwisseling tussen artsen en patiënten.

Open HealthHub is een platform voor patiënten en artsen, zorgverleners en onderzoekers om te communiceren. Woesthuis: “Onze ambitie is het meest vertrouwde en betrouwbare platform voor informatie-uitwisseling tussen artsen en patiënten te zijn. We geven de garantie: er kijkt niemand mee als de arts en patiënt informatie uitwisselen”. Samen met zijn compagnon Martijn Verhoeven en hun team -van inmiddels zo’n 20 mensen- zijn ze hard op weg om deze ambitie waar te maken.

Digitale slag in de zorg met twee vingers achter een scherm

Woesthuis is van origine arts. Samen met Martijn Verhoeven, zijn technisch compagnon brachten ze twee werelden bij elkaar: de zorg en digitalisering. Woesthuis zag dat de digitalisering in de zorg niet optimaal verliep: ”De digitale slag werd echt met twee vingers gedaan. Artsen en medisch onderzoekers kunnen nauwelijks informatie delen met patiënten buiten de deur van de spreekkamer. Laat staan ze continue volgen. Dat moest anders kunnen. Alles wat de arts en patiënt bespreken is vertrouwelijk. Daarom heeft Open HealthHub als eerste en tot nu toe als enige een end-to-end platform ontwikkeld, waarin alle communicatie, versleuteld verloopt. Alleen de arts en de patiënt hebben de sleutel van hun kluisje en kunnen elkaars berichten en gegevens zien”.

Geen data-verdienmodel

Woesthuis vervolgt: “Ons Improve platform kan niet bij de data, die arts en patiënt uitwisselen. Dat is bij veel andere systemen, toch anders. Zij kunnen als ze willen wel bij de data. Wij willen dat simpelweg niet eens kunnen. We hebben er bewust voor gekozen om niet te verdienen aan data. Dat vinden we medisch-ethisch gezien niet kunnen. Wij noemen dat data-ethiek”.

Goed voorbereid

De data is dus veilig. Maar wat kunnen de artsen en patiënten dan met elkaar delen? Woesthuis: Onze toepassing Improve is samen met patiënten en artsen ontwikkeld en draait op het Open HealthHub API platform. Met het platform kunnen ze informatie delen en de arts kan ook vragenlijsten en informatie voor de patiënt klaarzetten. Dat kan al vóór een bezoek aan de arts, zodat de patiënt goed voorbereid op een spreekuur komt. Zo kunnen ze echt goed geïnformeerd samen beslissingen nemen”.

Ook geen content-verdienmodel

 “Artsen kunnen gebruikmaken van gevalideerde vragenlijsten uit de bibliotheek van Open HealthHub. De artsen kunnen die vragenlijsten, dagboeken en informatieblokken voor de patiënt, zelf updaten. De content is dus van de artsen en arts-onderzoekers. We hebben dus ook geen contentmodel, waarin we verdienen aan het verkopen van vragenlijsten”.

 

Open HealthHub heeft als eerste en tot nu toe als een enige platform ontwikkeld waarin alle communicatie versleuteld verloopt. Alleen de arts en de patiënt hebben de sleutel van hun kluisje.

- Marco Woesthuis, CEO en mede-oprichter van Open HealthHub

Gebruiksgemak

Artsen en onderzoekers kunnen met het platform op het web zelf makkelijk zorgtrajecten en vragenlijsten klaarzetten voor de patiënt. Woesthuis: “En voor patiënten moet het vooral makkelijk zijn. Zo vullen patiënten de vragenlijsten in op een mobiele telefoon of tablet, omdat webapplicaties vaak te lastig blijken. De voordelen voor patiënten zien we nu ook in de praktijk. Bijvoorbeeld voor ALS-patiënten. Een bezoek aan het ziekenhuis kan voor deze groep behoorlijk vermoeiend zijn. Als ze zich thuis kunnen voorbereiden met informatie en het invullen van vragenlijsten, scheelt dat veel tijdens een bezoek. Ook kan een arts patiënten thuis monitoren met gekoppelde devices, zodat deze mensen thuis kunnen blijven”.

Connectiviteit met standaarden en API’s

“We hebben gekozen voor een SaaS, Software as a Service model. Dat geeft ons en de gebruikers flexibiliteit. We kunnen updates doorvoeren en koppelingen onderhouden met andere partners”. Gebruikers nemen een abonnement af en vervolgens kunnen ze met Open Heathhub aan de slag met het veilig delen van persoonlijke gezondheidsinformatie. En gebruikt een zorgverlener een ander systeem? Dan is dat geen probleem. Het platform is MedMij gecertificeerd. Door gebruik te maken van deze standaard die door de Nederlandse overheid is vastgesteld voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens, werkt Open Healthhub samen met andere systemen. Woesthuis: “Omdat we werken met standaarden kunnen we koppelen aan andere medische informatiesystemen in ziekenhuizen, bij zorginstellingen en aan PGO’s voor patiënten en cliënten. Ook kunnen we koppelen met systemen voor bijvoorbeeld beeldbellen. We staan open voor integratie met andere systemen. Maar bij alles wat we koppelen vragen we ons af: past het in het ecosysteem en gaat de leverancier op dezelfde manier om met data en privacy, zoals wij?

Enkele voorbeelden uit de praktijk van Open HealthHub: “Om het werkend te krijgen, moeten zorginstellingen en ziekenhuizen alles goed inregelen, hun systemen moeten ook geschikt zijn om te delen en te koppelen. Dat doen we via een kwalificatie DVZA. In Utrecht zijn we daar nu mee bezig in een proeftuin met Careyn. En bij een andere grote zorginstelling draait het al”. In de geboortezorg wordt ook in een proeftuin gewerkt aan overdracht tussen verloskundigen en artsen.

Voor gek verklaard

Het ErasmusMC, MUMC Maastricht, Sint Maartenskliniek en het UMCUtrecht zijn slechts een paar van de zorginstellingen en academies die de voordelen van het platform inzien en gebruik maken van Open HealthHub. En de ontwikkelingen van Open HealthHub worden niet alleen in Nederland gevolgd. Woesthuis: “Verschillende zorg- en onderzoeksinstellingen uit het buitenland weten ons te vinden. Binnenkort starten we in Duitsland. Het platform is voorbereid om volledig multi-language te zijn. Ook daar blijft gelden: we zorgen voor versleuteling van de berichten, niemand kijkt mee. Daar stappen we nooit vanaf. In het begin werden we nog wel eens voor gek verklaard, dat we daar zo strikt in waren. Je moet een lange adem hebben in de zorg, maar we zien nu echt beweging, en meer awareness bij artsen over veilig en betrouwbaar communiceren met patiënten. Dat is ook een belangrijk resultaat. Zorgdata zijn iets tussen de patiënt en zijn zorgverleners en kunnen als geheel de maatschappij en dus onszelf dienen. Data is, niet van de Staat en niet van grote bedrijven. Er zijn veel kansen om met die data analyses uit te voeren, maar laten we de medisch-ethische kant centraal stellen en samen goede regels opstellen. Anders is straks het vertrouwen in de arts weg en dat is doodzonde!”

Lees ook het blog van Marco Woesthuis over dit punt.

--

Open HealthHub is de Utrechtse nominatie van de Nationale Zorginnovatieprijs 2020.

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548