Domein
Thema
  • Circulaire economie
Categorie

Voor bruikbaar gebruikt bouwmateriaal ga je naar Buurman Utrecht

Heel Utrecht heeft er een Buurman bij. Bianca Ernst wil met partners Charlotte Ernst en Simone Tenda hergebruik van bouwmaterialen het nieuwe normaal maken. Daarom ontwikkelden zij een Utrechtse variant van het Rotterdamse initiatief Buurman. Op het Hof van Cartesius is nu een werkplaats te vinden.

In de werkplaats wordt gebruikt bouwmateriaal aangeboden. Maar Buurman biedt meer. In workshops leren mensen hoe ze de gebruikte materiaal kunnen toepassen. Bianca Ernst: “Daar ligt ook echt de kracht, in het leren toepassen. Mensen ontdekken dat ze er veel mee kunnen en uiteindelijk zorgt dat ervoor dat ze eerder aan de mogelijkheden van gebruikte materialen zullen denken als ze voor een bouwklus staan”.

Stevige doelstelling

De doelstelling is flink en dat vergt samenwerking. “Vier ton aan bouwmaterialen redden is onze doelstelling”, zegt Ernst. “En daarnaast willen we het hergebruik van bouwmaterialen het nieuwe normaal maken. We willen dat het vanzelfsprekend wordt dat mensen en bedrijven bij nieuwe projecten kiezen voor gebruikte materialen. Dat is nog een hele klus, maar wel een belangrijke. Want daarmee kunnen we de afvalberg verkleinen en de impact op de natuur verkleinen. Die bewustwording proberen we ook te bereiken door teamworkshops. Daarin gaan collega’s samen iets maken. Het werkt als teambuilding en tegelijkertijd draagt het bij aan de bewustwording van hergebruik van bouwmaterialen. Dat deden we al voor bijvoorbeeld Prorail, Stichting Doen en het Ministerie van EZK”.

Hof van Cartesius als startpunt

Ernst: “Het Hof van Cartesius was een logische plek voor de werkplaats van Buurman, aangezien we dat al hebben opgezet, met steun van de Economic Board Utrecht overigens. Mensen zagen daar met eigen ogen wat er allemaal mogelijk is met hergebruikte materialen. We kregen steeds meer vragen van mensen. Bijvoorbeeld: ik heb materiaal over, waar kan ik daarmee naar toe, zodat het nog gebruikt kan worden? En ook: ik wil iets maken, kunnen jullie daarbij helpen? Daar waren we nog niet op ingericht, maar we wilden er wel iets mee. Dus we gingen op zoek. We werkten al samen in een EFRO-project met Buurman Rotterdam en gingen in gesprek hoe we dat concept ook in Utrecht zouden kunnen laten landen. Buurman Rotterdam was dus de basis en we hebben hetzelfde doel, maar we hebben een eigen BV en zijn ook vrij in de uitvoering en invulling. Dat is ook goed, want Utrecht is toch anders dan Rotterdam”.

Samenwerking

Hoewel de werkplaats om materialen te kopen pas vanaf juli open is, zijn we al wel gestart met workshops en cursussen. En we zijn op zoek gegaan naar partners in de stad. We hebben bijvoorbeeld een partnerschap  met het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg. Bewoners die daar hun materiaal komen brengen kunnen dat ook doneren aan Buurman. Kleine aannemers rijden de hele stad rond met materiaal. Die komen nu ook naar Buurman. Hetzelfde geldt voor materiaal van Bouwhub Lage Weijde”. Het Hof van Cartesius bouwt de werkplaats -hoe kan het ook anders?- met gebruikte materialen. Ernst: “We gebruiken daarbij veel hout. Hout is het nieuwe goud. Het houdt dat we nu gebruiken komt van een school”.

Bouwmarkt, werkplaats en materiaalscout

En wie kan er aankloppen bij Buurman? “Vanaf de opening kunnen consumenten en MKB bij ons terecht voor het kopen van materialen. In workshops kunnen ze die materialen leren toepassen. En daarnaast hebben we in Utrecht een materiaalscout toegevoegd. Als een bedrijf voor een project bijvoorbeeld op zoek is naar specifieke materialen voor een project, dan gaat Buurman daarnaar op zoek”.

Heb je een project, plannen of vragen? Neem dan contact op met Buurman via Utrecht@Buurman.in of https://www.buurmanutrecht.com/contact

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256