Domein
Categorie

VPRO’s Tegenlicht over Utrechtse wereldprimeur Vehicle-to-Grid

De eerste ‘Vehicle-to-Grid’ laadpaal ter wereld in de Utrechtse wijk Lombok wordt zondag 13 maart belicht in VPRO’s Tegenlicht (NPO2, 21:05 uur). Hiermee kunnen elektrische auto’s uit zon opgewekte elektriciteit zowel laden als opslaan voor later gebruik. Wethouders uit vijftien gemeenten in de regio Utrecht hebben de ambitie om dit uit te bouwen tot een regionaal energiesysteem met duizend laadpunten, evenzovele elektrische auto’s en tienduizend gekoppelde zonnepanelen.

De uitzending van VPRO Tegenlicht op 13 maart gaat over de wereldwijde doorbraak van duurzame energie. De uitzending laat zien dat in toenemende mate de keuze voor wind- en zonne-energie geen ethische meer is, maar een economische. Tegenlicht laat in de uitzending letterlijk zien dat overal ter wereld duurzame energie nu al de eerste voorkeur is, van China, Abu Dhabi tot het Canarische eiland El Hierro.

Doorbraak duurzame energie in ons dagelijks leven

Om te laten zien wat de doorbraak betekent in ons dagelijks leven brengt Tegenlicht in de uitzending onder andere een bezoek aan de Utrechtse wijk Lombok. Afgelopen maanden zijn er bijna twintig Vehicle-to-Grid laadpalen in Lombok bijgeplaatst en is de weg ingeslagen naar een regionaal energiesysteem.

Vehicle-to-Grid is een initiatief van een consortium van de gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin, General Electric Benelux, Vidyn, Last Mile Solutions, Economic Board Utrecht onder leiding van LomboXnet.

Deze week tekent het consortium in Parijs een samenwerking met een belangrijke Franse partner om dit regionale energiesysteem een impuls te geven. Dit gebeurt in het kader van de Economische Missie Frankrijk waaraan ook het koningspaar deelneemt

Tegenlicht MeetUps in Utrecht en Amsterdam

Na de uitzending zijn er op maandag 14 maart in de Bibliotheek in Utrecht en woensdag 16 maart in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zogenoemde Tegenlicht MeetUps om na te praten over de uitzending. Bij de MeetUp in Utrecht zal onder andere wethouder Lot van Hooijdonk en initiatiefnemer Robin Berg aanwezig zijn.

Voor meer informatie

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256