Categorieën

'Vragen over de COL en opstart komen nu het vaakst voor'

Wat krijgen Utrechtse ondernemers voor hun kiezen tijdens de coronacrisis? Als projectmanager bij URECA hoort Gert Jan Jansen op de Haar elke dag nieuwe verhalen. In dit blog blikt hij elke twee weken terug op de trends en ontwikkelingen die hij ziet.

Gert Jan Jansen op de Haar

De paniek bij ondernemers neemt af, schreef ik twee weken geleden. Dat zet gelukkig door, maar bij sommigen komt daarvoor wel verdriet en frustratie in de plaats. Veel ondernemers die ons benaderen, zijn namelijk afgewezen voor overheids- en financieringsregelingen. Met name voor de Corona-OverbruggingsLening (COL) en de BMKB-C. We zijn blij dat deze ondernemers bij URECA aankloppen, want we kunnen bijna altijd helpen.

Hulp bij de COL-aanvraag

Is een COL-aanvraag afgewezen? Dan kijken we eerst of iemand wel onder de doelgroep van de COL valt. Is dat het geval, dan zijn er vaak twee andere dingen aan de hand. In de aanvraag toont de ondernemer bijvoorbeeld niet goed aan dat de omzet is ingestort en dat alle mogelijke bezuinigingen zijn doorgevoerd. Daarnaast legt hij vaak niet goed uit hoe hij de lening verwacht terug te betalen. Met onze hulp krijgen ze die twee zaken wél scherp.

Ontdek andere financieringsmogelijkheden

Deze weken sparren we ook veel met ondernemers over een financieringsvorm die bij hen past. Veel komen namelijk niet eens in aanmerking voor de COL, of worden afgewezen voor de borgstellingsregeling midden- en kleinbedrijf corona (BMKB-C). Maar met een flinke dosis creativiteit is vaak alsnog financiering te vinden. Een mooi voorbeeld? De ondernemer die de zonnepanelen op zijn dak verkocht om zijn primaire bedrijfsprocessen te kunnen blijven financieren. Over deze sale- en leasebackconstructie hebben we binnenkort ook een webinar.

'Met een flinke dosis creativiteit is vaak alsnog financiering te vinden.'

Gert Jan Jansen op de Haar

Veel vragen over opstarten

Er kloppen ook veel ondernemers aan die weer aan het opstarten zijn. Zij zitten met vragen waarop ze geen antwoord krijgen van de gemeente of brancheorganisatie. Zo wilde een restauranthouder weten of de minigolfbaan in de tuin open mag. En vroeg de eigenaar van een yogastudio of ze haar ruimte ook mag verhuren aan een communicatietrainer met tien cursisten. Wij koppelen deze ondernemers zo snel mogelijk aan mensen in ons netwerk die het antwoord weten.

URECA vindt de antwoorden

Achter de schermen hebben we tot slot een belangrijke signaleringsfunctie. Merken we dat een bepaald type vraag vaker terugkomt? Dan geven we dit ook door aan de gemeentes. We bespreken dan of het mogelijk is dat de gemeente bijvoorbeeld een speciaal loket opricht voor deze vragen. Of misschien kunnen wij een specialist van de gemeente in ons team opnemen, zo kan URECA toch zelf snel antwoorden bieden. De gewenste hulp verandert dus en is sterk afhankelijk van ontwikkelingen in de samenleving. Wij zorgen dat URECA altijd experts aan boord heeft die ondernemers écht verder helpen.

Wil je sparren over jouw bedrijfsvoering in coronatijd? Stel je vraag.

Wat is URECA?

Veel ondernemers in de regio Utrecht voelen het economische effect van het coronavirus. Daarom hebben regionale bedrijven, gemeenten en provincie Utrecht aan het begin van de coronacrisis de handen ineengeslagen. Dat doen ze onder de naam Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA). Samen leveren ze ondernemers en experts voor het kennisteam, uit hun eigen organisaties en hun netwerk. Zo heeft URECA een enorm netwerk van expertise over allerlei ondernemerskwesties in vele sectoren.

De partners binnen URECA

In de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA) werkt een groeiende groep regionale partners samen: Rabobank Midden Nederland, PWC, DHM Group, StartupUtrecht, VNO-NCW Midden, MKB Nederland-Midden, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) regio Utrecht, Utrechtse gemeenten, gemeente Hilversum, provincie Utrecht, Utrecht Marketing en Economic Board Utrecht. Kun je met je organisatie een nuttige bijdrage leveren? Neem dan contact op met URECA. Je  bent van harte welkom om aan te sluiten.

Gert Jan Jansen op de Haar

Gert Jan Jansen is projectleider van de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA)