Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

Warmtebouw Utrecht BV wint Healthy Urban Office Challenge 2017

Er is in de regio veel belangstelling voor groene, gezonde en slimme kantoren, blijkt uit de maar liefst 32 inzendingen en 7.000 publieksstemmen voor de Healthy Urban Office Challenge 2017. Uit de 10 finalisten is Warmtebouw Utrecht BV tijdens de finale op 24 mei tot winnaar bekroond. Juryvoorzitter Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council; “Warmtebouw Utrecht BV is een super voorbeeld, dat energie en gezondheid bedrijfsbreed inzet en als MKB-bedrijf fors in haar eigen pand en in duurzame mobiliteit investeert.”

Warmtebouw Utrecht mag zich een jaar lang het meest inspirerende project noemen als het gaat om groene, gezonde en slimme kantoren. De prijs ter waarde van 20.000 euro bestaat uit een pakket met daarin producten en diensten die de winnaar helpen om verdere plannen en ambities te realiseren.

Goede voorbeelden herhalen

Warmtebouw, een technisch advies- en installatiebedrijf, heeft groen, gezond en slim ondernemen stevig in haar beleid verankerd, met het eigen pand als voorbeeld. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop liggen hier onder het landelijke gemiddelde. Als het gaat om slimme en gezonde mobiliteit, zijn er fietsen en e-bikes beschikbaar en is een start gemaakt om het wagenpark 100% elektrisch te maken. Met als ultieme droom om zonne-energieoverschotten te delen met het personeel door wagens tijdens werktijden op te laden en thuis te ontladen.

Verder past het bedrijf in het eigen kantoor onder andere LED-verlichting, warmteterugwinning en zonnepanelen toe. De ambitie is om de BREEAM-score van het pand verder te verbeteren (nu heeft het een Very Good-certificaat) en een warmte-koudeopslag te realiseren, om uiteindelijk in 2020 energieneutraal en CO2 neutraal te zijn. “Warmtebouw wil daarbij graag samenwerken met andere bedrijven in de directe omgeving en is ook actief betrokken bij Energie Collectief Utrechtse Bedrijven. Daarmee laten ze zien dat ook MKB- bedrijven (170 medewerkers) samen veel kunnen betekenen in het groener en gezonder maken van kantoorpanden," aldus Van Doorn.

Waarom de Healthy Urban Office Challenge?

Kantooreigenaren en -gebruikers zien de kansen die groene, gezonde en slimme kantoren met zich meebrengen, denk aan gezonde medewerkers en hogere productiviteit. Albert Arp, Clustervoorzitter Groen bij de Economic Board Utrecht en mede-organisator van de challenge: “Iedereen die dagelijks werkzaam is in een kantoor zal het ermee eens zijn: in een gezonde en inspirerende omgeving is het prettiger werken dan in een muf, donker, slecht geïsoleerd en onprettig ingericht pand zonder groen. We zijn een groot deel van de dag op ons werk, waar onder meer luchtkwaliteit, daglicht, beschikbaarheid van drinkwater en gezonde voeding, comfort en temperatuur bijdragen aan ons welzijn.”

Bij renovaties van kantoren kan niet alleen winst behaald worden op duurzaamheid, maar ook op het verbeteren van productiviteit van medewerkers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gezond kantoor voor 10 procent hogere productiviteit zorgt en daarmee bijdraagt aan een efficiëntere organisatie. In combinatie met investeren in duurzame energie levert dit mooie kansen op voor de vastgoedmarkt.

Arp: “Niet alleen in onze regio, maar ook internationaal is er veel interesse in groene, gezonde en slimme kantoren. Dit biedt ook economische kansen voor bedrijven die oplossingen aanbieden op dit gebied. Samen met onze partners zetten we ons daarom in voor de groeimarkt van groene, gezonde en slimme kantoren, bijvoorbeeld in de vorm van de Healthy Urban Office Challenge.”

“Volgend jaar organiseren we een nieuwe Healthy Urban Office Challenge, waarin Warmtebouw als ambassadeur optreedt en de prijs zal overdragen aan de winnaar van 2018. Kantoren die dit jaar mee hebben gedaan, maar niet hebben gewonnen, ondersteunen en volgen we in de realisatie van hun ambities. En wie weet staat één van hen volgend jaar als winnaar op het podium.”

De Healthy Urban Office Challenge is een initiatief van Gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Economic Board Utrecht en Stichting De Nieuwe Draai.

Bekijk ook de overige finalisten, stuk voor stuk inspirerende voorbeelden als het gaat om groene, gezonde en slimme kantoren.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256