Categorieën

Webinar over de Corona-Overbruggingslening

Op 30 april konden ondernemers in de regio Utrecht een live webinar bijwonen over de Corona-OverbruggingsLening (COL) in de regio Utrecht. Nathal van Rijn (kwartiermaker voor de aanstaande ROM in de regio Utrecht) en Heerd Jan Hoogeveen (directeur StartupUtrecht) gaven uitleg over deze regeling en beantwoordden vragen van ondernemers. Bekijk nu de opname van de webinar.

Download hier de presentatie van Nathal van Rijn

Al aanvragen vanuit de regio Utrecht binnen

Nathal van Rijn geeft in het webinar aan dat er landelijk al veel aanvragen zijn ingediend voor de COL, die vanaf 29 april open is voor startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers, die buiten andere regelingen voor Utrecht vallen. Lees hierover meer in dit interview met Nathal van Rijn.

Naar de volledige webinar.

Wie komt in aanmerking?

Vanuit de Utrechtse regio zijn er, vlak voor de webinar,  al 40 aanvragen binnen, waarvan er meer dan 30 daadwerkelijk in behandeling zijn genomen. “Rijp en groen door elkaar, maar wel allemaal uit de doelgroep”, geeft van Rijn aan. Dat wil zeggen: startups, scale-ups en innovatief mkb zonder bancaire financiering.

Klik hier voor meer over de doelgroep.

Wanneer komt u in aanmerking?

Valt uw onderneming binnen de doelgroep? Kijk dan goed naar de voorwaarden. Zo komen alleen bedrijven met bestaansrecht in aanmerking.

Bekijk hier wat Van Rijn over de criteria zegt.

Artikel gaat verder onder afbeelding

Direct naar de onderdelen en vragen?

 • Combinatie met NOW-aanvraag
  Als je een NOW-aanvraag hebt gedaan, of daar gebruik van maakt, zit dat dan een aanvraag voor de COL in de weg?
 • COL voor mislukte financieringsronde of lening aflossen
  Waarvoor kun je de COL precies gebruiken? Bijvoorbeeld: “Ik heb een mislukte financieringsronde, kan ik daar die COL voor gebruiken?” Of: “kan ik die COL gebruiken om een lening af te lossen, waardoor je natuurlijk minder kapitaallasten hebt?”
 • Over bancaire relaties
  Wat zijn de bancaire relaties precies? Bijvoorbeeld: “Ik heb een RABO pre-seed lening. Geldt dat als een bancaire lening?” En “startups met een achtergestelde innovatielening van de Rabobank, kun je daar iets over zeggen?”
 • COL en ontwikkeling organisatie
  Aangegeven werd dat de COL bedoeld is om maximaal 9 maanden te overleven, en dat een klein beetje ontwikkeling daar wel in past. De vraag is: “Hoeveel ruimte is dat dan? En wat is een klein beetje?”
 • Doorlooptijd aanleveren jaarrekening, bankrelatie, BKMB
  Bij een aanvraag moet o.a. een jaarrekening worden aangeleverd. “Moet die van 2019 definitief zijn?”, is de vraag. En een andere vraag is: “op het moment dat je die bankrelatie hebt, moet je eerst laten zien dat je niet in aanmerking komt voor zo’n BKMB. (…) Hoe lang duurt dat? Zijn die partijen voldoende opgelijnd om ook snel te kunnen acteren?”
 • 250.000 euro grens
  Over de grens van 250.000 euro wordt gevraagd: “Als je onder die 250.000 euro zit en je hebt investeerders die zeggen ‘we zijn op zich wel bereid om wat extra te investeren’ helpt dat dan om een grotere kans te maken op een positieve reactie?”
 • Andere investeerders
  Ook is de vraag: “We hebben het nu over banken en investeerders, dat is toch vrij klassiek. Maar we hebben ook steeds meer andere vormen van alternatieve financiers. Spelen die daarin eenzelfde rol voor jullie? Of kijken jullie daar toch weer anders naar?”
 • Persoonlijk garant staan?
  Als het gaat om zekerheden: “Moet je persoonlijk garant staan voor een COL? Wat voor zekerheden zou een ondernemer moeten bieden voor de COL?”
 • Omzetvereiste en verwachte groei
  Er wordt maximaal 25% van de omzet in 2019 verstrekt. Dat geeft de vraag: “Wat nu als je als startup daar omzet hebt gehaald, maar juist 2020 het jaar wordt van enorme groei? Dat zie je natuurlijk veel bij startups die veel sneller groeien dan een gewoon bedrijf. Hoe gaat de COL daar mee om?”
 • Aansluiting bij regionale agenda
  Maakt het nog uit wat de startup, scale-up of het innovatief mkb als propositie heeft? We hebben natuurlijk een regionale economische agenda, die gaat over gezonde verstedelijking. Die agenda’s komen voor een groot deel overeen als je kijkt naar de verschillende regio’s in Nederland, maar ook niet helemaal. Maakt dat nog uit, of je als bedrijf wel of niet in die regionaal economische agenda actief bent?
 • 100 miljoen voor Nederland, hoeveel voor regio Utrecht?
  Over de afhandeling van de aanvragen worden ook vragen gesteld: “Er is 100 miljoen beschikbaar voor Nederland; hoe wordt dat verdeeld over de regio’s; is dat één grote pot of zijn er regionale subpotjes? En op welke basis wordt dat dan verdeeld? Is dat first come, first serve, of is dat anders? En wat is de doorlooptijd tussen moment van aanvraag en de uitkomst en is dat dan ja of nee, of krijg je nog iets terug van ‘je moet bepaalde vragen beter beantwoorden’ of iets dergelijks?”

Relevante links:

Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA)

URECA is een samenwerking van Rabobanken in Midden Nederland, PWC, DHM Group, StartupUtrecht, VNO-NCW Midden, MKB Midden Nederland, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) regio Utrecht (i.o.), gemeenten uit de regio Utrecht, gemeente Hilversum, provincie Utrecht, Utrecht Marketing en Economic Board Utrecht.

Heeft u vragen?

Heeft u als ondernemer uit de regio Utrecht een ondersteuningsvraag als gevolg van de coronamaatregelen, maar komt u er zelf niet uit? Of bieden de bestaande regelingen onvoldoende ondersteuning? Neem dan contact op met URECA: mailureca@economicboardutrecht.nl.

www.economicboardutrecht.nl/corona

Redactie EBU

Heeft u vragen of een initiatief? Neem contact met ons op.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58