Domeinen
Categorie

WisMon maakt bèta leuk en toegankelijk voor iedereen

Goed bèta-onderwijs is belangrijk om alle vacatures in de regio nu en in de komende jaren te kunnen vullen. Maar niet iedereen vindt bèta even makkelijk of leuk. Vandaar de missie van WisMon: bèta leuk en toegankelijk maken voor iedereen.

Van wiskundebijles naar robotica en VR

Madelon Rietveld is onderwijsontwikkelaar bij WisMon: “WisMon is een bèta-onderwijsinstituut dat zo’n twaalf jaar bestaat. Geen echte startup dus, maar wel een bedrijf dat nieuwe takken opzet. WisMon begon klein, maar is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 25 vaste medewerkers en een groot studententeam. We werken binnen diverse thema’s en zijn, naast de bètavakken, gespecialiseerd in onderzoekend & ontwerpend leren, robotica & programmeren, virtual reality en anderstaligenonderwijs. We geven deficiëntiecursussen bij ons in Utrecht en in Amsterdam, verzorgen docententrainingen en gastlessen door het hele land en maken in opdracht veel onderwijs(materiaal) op maat”.

Toegankelijk voor iedereen

Alles gebeurt bij WisMon vanuit de missie om bèta leuker en toegankelijk te maken voor iedereen. Leuk wordt het bijvoorbeeld door allerhande projecten, zoals onlangs tijdens de Culturele Zondag, waar WisMon samen met het Universiteitsmuseum Utrecht een programma neerzette. Rietveld over het andere deel van de missie, toegankelijkheid: “Regelmatig komen er goedopgeleide mensen naar Nederland, denk hierbij bijvoorbeeld aan vluchtelingen. Een natuurkundige heeft een sterke theoretische basis, maar om de exacte termen in het Nederlands te leren, kan hij of zij bij ons terecht”. Maar toegankelijkheid is meer dan dat. “We richten ons op alle kinderen en volwassenen. We geloven erin dat iedereen een kans moet krijgen om met bèta in aanraking te komen en er enthousiast van te worden, niet alleen het stereotype jongetje van hoger opgeleide ouders of de bètavakdocent”.

Van alle (bèta)markten thuis

Onze kracht ligt in ons gespecialiseerde team en samenwerkingen met verschillende partners. Met onze docenten, studenten en onderwijsontwikkelaars kunnen wij leerlingen, leerkrachten, scholen en bedrijven op verschillende manieren adviseren en ondersteunen. We werken bijvoorbeeld samen met het Utrechtse September Onderwijs op het gebied van bijscholing voor docenten en VR Owl voor virtual reality. Ook met Robots in de klas zetten we mooie projecten neer en we ontwikkelen lesmateriaal voor uitgeverijen. Zo zijn we constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe trainingen, (gast)lessen en lesmateriaal. Daarnaast zijn we altijd benaderbaar voor projecten op maat”. Over de plannen voor de toekomst zegt Rietveld: “We willen ons huidige aanbod nog verder versterken en voor scholen, lerenden en docenten echt een breed inzetbaar advies- en expertisecentrum voor bèta-onderwijs worden”.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018