Wisselbokaal ‘Utrecht versnelt’ voor Nelen & Schuurmans

Vorig jaar nam Jeroen Hoencamp namens VodafoneZiggo de wisselbokaal ‘Utrecht versnelt’ in ontvangst, voor de ingeloste belofte dat Utrecht de eerste Gigabit-stad van Nederland zou worden. De bokaal is niet voor niets een wisselbokaal. Tijdens het Get Connected Jaarcongres op 8 oktober 2020 wisselde de bokaal van hand. Aan het Utrechtse innovatieve waterbedrijf Nelen & Schuurmans de eer.

De wisselbokaal is bedoeld voor een initiatief of organisatie uit de regio die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd in het versneld realiseren van een innovatieve oplossing voor gezond stedelijk leven. Henk Broeders, voorzitter Economic Board Utrecht, reikte de bokaal uit aan één van de oprichters van het bedrijf en algemeen directeur, Fons Nelen.

Nelen: “Ons bureau houdt zich al 22 jaar bezig met water en IT. Van origine zijn we een adviesbureau. We adviseren overheden en bedrijven op het gebied van klimaatbestendige inrichting van de stedelijke omgeving”.

Voorspellingen op basis van data

Inmiddels doet het bedrijf meer dan het geven van advies. Zo maakt Nelen en Schuurmans onder andere de software, waarmee visualisaties gemaakt kunnen worden van wateroverlast in een bepaalde regio. Dat is mogelijk doordat het bedrijf gebruik maakt van alle beschikbare data – van grondwaterniveaus en drempelhoogtes tot aantal bomen en grondsoorten tot sensordata. Daarmee voert het bedrijf allerlei wiskundige berekeningen uit, waarmee je tot in detail kunt voorspellen welke huizen, straten of wijken de meeste hinder gaan ondervinden van wateroverlast.

Bijdragen aan gezond stedelijk leven

Nelen: “Mensen willen daar waar ze wonen beschermd zijn tegen water, droogte en hittestress en daarin. Wij kunnen met allerlei data de omgeving modelleren om te zien wat er gebeurt bij hevige neerslag”. Met de voorspellingen die Nelen & Schuurmans maken, kunnen tijdig maatregelen genomen worden. Zo draagt het bedrijf bij aan gezond stedelijk leven. In Nederland, waar ze voor alle gemeenten en waterschappen aan de slag willen, maar ook daarbuiten.

Van een Utrechtse hoosbui tot Taiwanese tyfonen en meer

Nelen licht de internationale kansen toe: “De oplossingen die we hebben zijn schaalbaar. Technisch gezien zit er geen enkele limiet aan en we kunnen dit ook internationaal goed gaan toepassen”.  Vorig jaar opende het Utrechtse waterbedrijf al een kantoor in Taiwan. In samenwerking met lokale bedrijven en kennisinstituten bedenken ze oplossingen bedenken voor de hevige overstromingen in het land. De stap naar Taiwan is een illustratie van de ambitie die Nelen & Schuurmans heeft op internationaal gebied: “In Taiwan zijn ze veel bezig met dit soort smart city-oplossingen”, vertelt Nelen. “Het geloof daar is groot in deze technologie en er wordt veel geld uitgegeven aan oplossingen voor wateroverlast. Voor ons is het dan ook het ideale gebied om te kijken of wij echt lokale oplossingen kunnen bedenken.En als het ook in Taiwan lukt, gaat het ook in heel Zuid-Oost Azië lukken.”

Nelen en Schuurmans versnelt, Utrecht Versnelt

Nu de wisselbokaal ‘Utrecht versnelt’ in handen van Nelen & Schuurmans ligt, zijn de verwachtingen hooggespannen. Volgend jaar zal de bokaal weer worden doorgegeven. In de tussentijd wensen de regio Utrecht het bedrijf veel succes!

Jaap Breugem

Jaap Breugem is domeinmanager Internationalisering bij Economic Board Utrecht.

06-40398931 06-40398931