EN

Want to learn more about the Economic Board Utrecht?


Meet EBU
Home

Utrechtse ondernemers op Nederlandse missie naar Californië

Van 5 tot en met 10 september gaan meer dan 20 bedrijven uit de regio Utrecht op handelsmissie naar Californië. Ze zijn actief op het gebied van Urban Mobility of Life Sciences & Health en willen zakendoen met of in de VS.  Op 29 augustus maakten de Utrechtse bedrijven vast kennis met elkaar op het stadskantoor van Utrecht. Ze kregen daarbij tips & tricks van de Economic Board Utrecht (EBU), Regionale Ontwikkelmaatschappij (ROM) Utrecht Region, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de gemeente Utrecht om zo het meeste uit deze missie te halen.

Two beating hearts

Waar de regio Utrecht in Nederland het kloppende hart van een gezonde samenleving is, zijn Los Angeles en San Francisco het kloppende economische hart van Californië voor technologische innovatie, medtech en digital health, mobiliteit, start-ups en investeringen. Thema’s waarin de regio Utrecht uitblinkt. Het is dus niet meer dan logisch dat ook bedrijven en instellingen vanuit de regio Utrecht meereizen naar de Golden State. Tijdens de missie zullen de Utrechtse deelnemers uit de hoek van de mobiliteit of Life Sciences & Health (LSH) kennismaken met elkaar en met de lokale markt. Ze kunnen in vijf intensieve dagen in contact komen met potentiële zakenpartners of opdrachtgevers.

Michiel Dijkman, directeur van de EBU: “Utrecht wil de gezondste regio van de wereld zijn. Met onze kennis en kunde willen we graag samenwerken met bedrijven, kennisinstellingen en overheden in andere regio’s van de wereld. Het innovatieve Californië op het gebied van gezonde mensen in een gezonde leefomgeving, ondersteund door de nieuwste technologieën, past perfect bij die samenwerking. Mooi om samen vele zaadjes te planten op de missie.”

 

 

 

 

 

Michiel Dijkman, directeur Economic Board Utrecht (foto Leonard Walpot)

Innovatief Utrecht plant zaadjes

De volle zaal met ondernemers doet Tom Willebrandts, manager International ROM Utrecht Region goed: “Utrecht is innovatief, zeker op het gebied van mobiliteit en Life Science & Health. Wij kunnen ze als ROM bij elkaar brengen, omdat we de bedrijven, het innovatieve mkb kennen. Maar dan is het aan de bedrijven zelf. Dus het is mooi om te zien hoe gedreven ze zich hier al laten zien. Zo’n missie is natuurlijk niet het enige, er zal ook nog de nodige follow-up nodig zijn en daar kunnen we ook bij ondersteunen. Voor nu kunnen ze zaadjes planten in Californië, ze zullen veel contacten opdoen en kansen krijgen om zaken te doen en succesvol te worden”.

Tom Willebrandts, manager International ROM Utrecht Region (foto Leonard Walpot)

Kansen met een Utrechts vlaggetje

Ook voorzitter van de EBU en burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma reist mee: “Het is een eer om met deze twintig bedrijven naar de Golden State te gaan. De onderwerpen Life Sciences & Health en duurzame mobiliteit passen perfect bij waar we in Utrecht goed in zijn. Dat geeft kansen! Die kansen worden soms direct verzilverd door de contacten die je opdoet tijdens zo’n handelsmissie, en vaak pluk je er ook lang na afloop nog de vruchten van. Ik ben er trots op dat we in korte tijd zoveel goede bedrijven bij elkaar hebben gebracht die samen op deze missie gaan. Ook uniek is dat er meerdere ministers en natuurlijk het Koninklijk Paar meegaan. Laten wij in dit gezelschap ook een Utrechts vlaggetje planten.”

Aan de missie doen grote bedrijven mee, maar ook startups en scale-ups. Daarnaast ontbreekt bijvoorbeeld ook de Rabobank niet.

De onderwerpen Life Sciences & Health en duurzame mobiliteit passen perfect bij waar we in Utrecht goed in zijn. Dat geeft kansen! Die kansen worden soms direct verzilverd door de contacten die je opdoet tijdens zo’n handelsmissie, en vaak pluk je er ook lang na afloop nog de vruchten van.

Sharon Dijksma, burgemeester Utrecht en voorzitter Economic Board Utrecht

Klaar om ons product naar de VS te brengen

Een van de jonge, innovatieve bedrijven die meegaan is ArthroSave. CEO Karianne Lindenhovius vertelt enthousiast aan mede-missiedeelnemers dat hun innovatie knieprotheses kan voorkomen, door het kraakbeen van de knie te herstellen. “We hebben nu al 200 patiënten behandeld en zijn klaar om ons product naar de Verenigde Staten te brengen. We komen dan ook graag in contact met innovatieve chirurgen, distributeurs en investeerders en financiers speken we ook graag. Dus mocht je ze tegenkomen tijdens onze reis, dan mag je ze naar mij sturen!”

Karianne Lindenhovius, CEO ArthroSave (foto Leonard Walpot)

Internationaliseren is belangrijk bij oplossen van grote problemen

Minder nieuw en klein is het bedrijf dat Onno Dwars, tevens boardlid van de EBU, representeert als CEO Ballast Nedam Development. Ook deze grote bouwer laat zich graag inspireren tijdens de missie: “We hebben een klimaatprobleem en in de gezondheidszorg hebben we ook een probleem. Door de wereld, de gebouwde omgeving, anders in te richten zijn veel problemen op te lossen. We richten ons op een gebouwde omgeving die waarde creëert voor de hele maatschappij. Een omgeving die onderdeel uitmaakt van de preventieve zorg en waar mensen in staat gesteld worden om 5 jaar langer te leven in harmonie met de (stads)natuur. Internationaliseren is belangrijk, want we kunnen het niet alleen als Nederland oplossen. We kunnen óók een belangrijke en innovatieve rol spelen. Ik ben daarom ook heel benieuwd wat we in Californië horen en zien, welke contacten we kunnen leggen en hoe we samen aan de slag kunnen in Nederland en in Amerika!”

Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development en boardlid Economic Board Utrecht (foto Leonard Walpot)

Samen op zoek naar de duurzame innovaties voor de zorg

Ook al loopt het UMC Utrecht voorop met bijvoorbeeld medische beeldvorming, kunstharten, kinderoncologie en opereren zonder snijden, Margriet Schneider (boardlid van de EBU en Voorzitter RvB UMC Utrecht) blijft op zoek naar vernieuwing. “Utrecht heeft de ambitie om de gezondste en gelukkigste regio te worden. Dat kun je niet alleen vanuit ziekenhuizen, de zorg doen”, laat ze weten. “Je hebt ook het publieke domein, de gemeente en zeker ook innovatieve bedrijven nodig. Pas als je samen optrekt kun je innovatief zijn en kom je er achter waar de echte oplossingen liggen. Zo’n reis als deze inspireert en doordat we samen gaan kunnen we ook samen bepalen wat we precies willen leren van de VS, wat we al goed doen en wat beter kan. Samen gaan we de komende dagen op zoek naar de duurzame innovaties in de leefomgeving van en de zorg voor mensen. Ik ben heel nieuwsgierig naar de contacten die we zullen leggen en partnerschappen die we in de VS kunnen aangaan”.

Margriet Schneider, voorzitter RvB UMC Utrecht en boardlid Economic Board Utrecht (foto Leonard Walpot)

Begin van het touwtje om aan te trekken

“Een op de drie mensen krijgt niet het juiste setje medicijnen”, laat Alfred Godeke van SmartMed weten. “Dat is waar we verandering in brengen. Door software richting apotheken bijvoorbeeld, maar ook een app voor patiënten. Dat klinkt simpel, maar medicatiemanagement is complex. We richten ons steeds meer op het eerste deel van onze naam: ‘smart’. We weten dat verschillende partijen in de VS dat ook willen. Apple is er bijvoorbeeld ook mee bezig. We willen tijdens de reis te weten komen wie waar mee bezig is en wat we daarvan kunnen leren. En ook wat wij kunnen bieden. Ik wil relaties leggen, het begin van het touwtje vinden om aan te trekken”.

Alfred Godeke, SmartMed (foto Leonard Walpot)

In goed gezelschap van ministers en het Koninklijk Paar

Deze economische missie wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en er zullen verschillende ministers bij aanwezig zijn. Zo weet Jos Hermsen, projectmanager Handelsmissies met Ministers van RVO de deelnemers te vertellen. De Utrechtse ondernemers gaan mee met Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En ook Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat mee, net als Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Het Koninklijk Paar zal bij enkele programmaonderdelen van deze missie aanwezig zijn.

Jos Hermsen, projectmanager Handelsmissies Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (foto Leonard Walpot)

Wordt vervolgd

Hermsen die zelf uiteraard ook meereist, heeft een paar tips voor de deelnemers: “Maak ook kennis met de medewerkers van het consulaat. Zij kunnen je ook later nog helpen als je afspraken wilt maken met Amerikaanse partijen. En bedenk: het gaat natuurlijk om contacten leggen in de VS, maar ook de dynamiek binnen de groep, tussen jullie onderling, is heel waardevol”. Die eerste contacten zijn nu gelegd! We houden u graag op de hoogte van alles wat de deelnemers zien, horen en doen. Welke contacten ze hebben gelegd, welke intentieverklaringen en MOU’s er worden getekend en welke duurzame oplossingen voor LSH en mobiliteit er volgen uit deze missie. Wordt vervolgd dus!

 

Deelnemers uit regio Utrecht aan de Nederlandse handelsmissie (foto Leonard Walpot)