EN

Want to learn more about the Economic Board Utrecht?


Meet EBU
Home

Minister Micky Adriaansens bezoekt regio Utrecht, het kloppend hart van een gezonde samenleving

Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, bezocht op maandag 13 juni het Utrecht Science Park. Dit deed ze op uitnodiging van de Economic Board Utrecht (EBU) en de ROM Utrecht Region. De minister ontving uit handen van Sharon Dijksma, voorzitter van de EBU, de EBU Actie Agenda – Metropoolregio Utrecht. In deze actie-agenda staan de ambities van de regio Utrecht om bij te dragen aan de welvaart van Nederland en aan een gezonde wereld. En ook wat ervoor nodig is om de ambities waar te maken.

De minister startte met een wandeling over het Utrecht Science Park. Het grootste en snelst groeiende Science Park van Nederland, waar veel kennisinstellingen met een focus op gezondheid te vinden zijn. Het maakt de hele regio Utrecht een aantrekkelijke innovatiepartner voor grote private partijen.

Regio Utrecht: het kloppend hart van een gezonde samenleving

Sharon Dijksma vertelde meer over de nieuwe economische regiopositionering. De regio heeft goud in handen als het sterkste en snelst groeiende gezondheidscluster van Nederland. Er zijn ook acties en investeringen nodig om alle ambities waar te maken. De minister ging in gesprek met ROM-directeuren, de boardleden van de EBU, kennisinstellingen en ondernemers uit de regio. Gezondheid werd vanuit verschillende invalshoeken besproken.

Innovatieve oplossingen voor gezonde mensen en leefomgeving

In de stedelijke leefomgeving van de regio Utrecht komen grote bouw- en verbouwopgave, mobiliteit, energietransitie en klimaatadaptatie samen. Dat dwingt tot innovatieve oplossingen. Met publiek-private samenwerkingsverbanden, zoals de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven en Earth Valley werpt de regio zich op als landelijk centrum voor datagedreven oplossingen voor een gezonde leefomgeving.

Samen met het Rijk investeren in een gezonde samenleving
De EBU wil daarnaast met partners en het Rijk verder investeren in o.a.: investeringsfondsen voor startende en groeiende healthbedrijven (via ROM en publiek-private Health Seed Funds), het toepassen van innovaties in de gezondheidszorg (Health Hub) en het versnellen van het preklinische ontwikkelproces van kankermedicijnen (Oncode-Pact).

De komende tijd gaat de Economic Board Utrecht met alle partners en het Rijk verder aan de slag om de gezondste regio te worden en ook de wereld gezonder te maken. Utrecht: het kloppend hart van een gezonde samenleving.

Gezondheid als unique selling point voor de Utrechtse regio

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat: “De regio Utrecht heeft veel economische potentie. Dat heb ik gezien tijdens mijn bezoek aan Utrecht Science Park en biotechbedrijf Genmab. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht Region helpt innovatieve bedrijven met financiering waardoor start ups ruimte krijgen. De brede Economic Board spant zich in om het vestigingsklimaat, infrastructuur, energie en arbeidsmarkt in Utrecht te versterken. Rond het thema ‘gezondheid’ werken ondernemers, onderwijs en overheid, de drie O’s, samen aan een gezondere wereld én aan een gezonde Nederlandse economie. Daar werk ik natuurlijk graag aan mee!”

Fotografie: Irene Vijfvinkel