Ons verhaal

Als Economic Board Utrecht geloven wij dat we de vraag vanuit de samenleving naar gezond leven in de regio Utrecht kunnen vertalen naar meer banen en investeringen.​ Lees meer over EBU

Moed, lef en een lange adem; dat is wat we nodig hebben om onze regionale ambities rondom Gezond Stedelijk Leven waar te maken. Maar bovenal: samenwerking. Onze regionale missie als gezondste en duurzaamste regio van Europa, is geen gemakkelijke opgave. Dat gaat met vallen en opstaan, maar samen groeien we en gaan we vooruit.

Het maakt me trots als ik zie hoe we het afgelopen jaar weer een impuls hebben gegeven aan onze regionale samenwerking. Samen met overheden, kennisinstellingen, bedrijven en inwoners hebben we in 2019 gewerkt aan onze lange termijn agenda voor de komende jaren. Middels 16 werkontbijten hebben bijna 300 deelnemers hun input gegeven met de nieuwe Regionaal Economische Agenda (REA) als resultaat. Een agenda die de komende jaren leidend wordt voor de ontwikkeling van onze regio. En ook ons Get Connected jaarcongres in oktober is onder de noemer Utrecht Region uitgegroeid tot een hoogtepunt van, voor en door de regio, met maar liefst 55 organiserende partners en bijna 700 bezoekers. 

Samen werken we ook aan de oprichting van de Regionale Ontwikkel Maatschappij; een belangrijke uitbreiding van het regionale instrumentarium. De komst van de ROM stelt ons als regio nog beter in staat concreet vorm te geven aan grote transities. Ik kijk uit naar deze nieuwe samenwerking. Schouder aan schouder zullen EBU en ROM zich inzetten om in onze snelgroeiende en economisch bloeiende regio leidend te zijn op het gebied van gezond stedelijk leven. Zodat we niet alleen een regionale, maar ook internationale markt creëren voor onze antwoorden op de vraagstukken rondom groei, verstedelijking en gezondheid. Initiatieven die EBU en ROM in elk stadium van ontwikkeling verder kunnen helpen.

Trots ben ik zeker op de blikvangers in dit document. Negen initiatieven waarin wordt samengewerkt door een veelheid aan partners. Allemaal met moed en lef en een antwoord op de opgaves die gezond stedelijk leven met zich meebrengt. 

En om deze initiatieven verder te kunnen brengen, zoeken we ook met u de samenwerking op. Zo zoeken we ambitieuze VvE’s die plannen hebben om 
te verduurzamen: voor hen is een fonds beschikbaar. Kantoorgebruikers en -eigenaren roepen we op om zich te melden bij CircularOffice; wordt uw kantoor het nieuwe grondstoffendepot? En als het gaat om digitale transformatie bepalen we samen met u welke concrete programma’s en initiatieven rondom specifieke transitieopgaven prioriteit hebben. Pak het stuur! Welke rol speelt u in de koploperspositie van onze regio?

Via onderstaande link kunt u de Terugblik-Vooruitblik 2019-2020 van de EBU downloaden. Per domein leest u een introductie, een terugblik op 2019 en een vooruitblik op 2020. De timelines illustreren daarbij per domein de hoogtepunten van afgelopen jaar. De rol van de EBU per initiatief is veelzijdig: van initiërend of regisserend tot veel meer ondersteunend of verbindend.

Een volledig overzicht van de initiatieven die we als EBU ondernemen en ondersteunen, vindt u op onze website.

Lees meer over stichting Economic Board Utrecht. Klik hier voor een overzicht van onze financiers

Henk Broeders
Voorzitter Economic Board Utrecht